"Vi har hört berättelser från personer som har blockerat en person bara för att få meddelanden från samma person från ett annat konto."
"Vi har hört berättelser från personer som har blockerat en person bara för att få meddelanden från samma person från ett annat konto."

Under tisdagen meddelade Facebook att de just nu implementerar nya funktioner som ska göra det svårare för personer att trakassera och stalka andra. Bland annat kommer det inte längre gå att kontakta personer som blockerar dig med ett nytt konto.

Personer som blivit trakasserade på sociala medier vet ofta att personerna som utsätter de för hot eller ovälkomna inviter skapar nya konton efter att du blockerat dem.

Nu lanserar Facebook nya verktyg med syftet att göra det svårare för personer du har blockerat att fortsätta ha kontakt med dig. Det meddelade Facebooks globala säkerhetschef Antigone Davis i ett blogginlägg under tisdagen.

”Vi har hört berättelser från personer som har blockerat en person bara för att få meddelanden från samma person från ett annat konto. För att stävja detta utvecklar vi redan existerande funktioner som motverkar falska och icke-autentiska konton”, skriver Davis i blogginlägget.

LÄS MER: Fejkprofil med massmördarbild stal Saras hundbild: ”Helt vidrigt”

Enligt Facebook kommer identifikationen av den här typen av konton ske på flera sätt, bland annat genom att man identifierar den trakasserande partens ip-adress och kopplar samman det blockerat kontot med nya konton skapade från samma ip-adress.

Förutom att meddelanden från personer du har blockerat förhindras, syftar Facebook också till att ge personer möjligheten att ytterligare ignorera meddelanden, eftersom trakasserioffer som blockerar sina trakasserare kan komma att utstå mer trakasserier när de blockerar personen. Därför kommer du nu också kunna ”ignorera” en konversation.

Det stänger av notifikationerna för konversationen och flyttar meddelanden till mappen ”filtrerade meddelanden”. Du kommer också kunna läsa meddelandena i konversationen utan att personen som skickat dem sett att du läst meddelandena. Facebook verkar dessutom ha stängt av funktionen som gör att sidor du blockerat kan fortsätta tagga dig.

När Metro testar funktionen är den redan i skrivande stund tillgänglig. Det är dock oklart om den redan nu är tillgänglig för alla användare.

Metro har sökt Facebooks nordiska kommunikationschef Peter Münster.

LÄS MER: Så ska Facebook stoppa hämndporren

Så ignorerar du en Facebookkonversation

1. Öppna en konversation i Messenger.
2. Klicka på informationsknappen, som ser ut som ett i med en cirkel runt.
3. Välj ”Ignorera konversation”. Sitter du vid en dator öppnar du konversationen, klickar på kugghjulet i konversationens övre högra hörn och väljer ”ignorera konversation”.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset