Nu haglar Ikeaskämten på nätet. Efter förvåning och vrede över att möbeljätten raderat bort alla kvinnor ur sin katalog i Saudiarabien skämtas det friskt om tilltaget.

ikeafiles.tumblr.com
Nu hånas Ikea på nätet

Sajten ikeafiles.tumblr.com byter ut kända kvinnor mot Ikea-produkter.

Det finns websidor som fyller tomrummen på de manipulerade sidorna ur möbelkatalogen med nya kvinnor, medan andra känner sig kallade att hjälpa Ikea att fortsätta radera bort dem.

ikeafiles.tumblr.com har kända starka kvinnor blivit ersatta av möbler och prylar ut Ikeas eget sortiment.

Annika Falkengren döljs ett skåp, Aung San Suu Kyi och Yoko Ono är skymda bakom kuddar, Moder Teresa har bytts ut mot ett rivjärn medan Annie Löf har förvandlats till en broccolileksak.

Komikern Soran Ismail ”avslöjar” med bildbevis på Nöjesguidens hemsida ”Ikeagate”, att Ikea bland annat har retuscherat bort alla kvinnor ur Europeiska Centralbankens styrelse och Svenska kocklandslaget.

Programledaren Per Sinding Larsen uppmanar läsarna på sin blogg på SVT:s hemsida att, med anledning av det inträffade, att skicka in förslag på Världens bästa låtar om att ljuga. Listan presenteras i morgon.

På Twitter är det Jonas Gardells Ikea-skämt som blivit mest läst och retweetats (skickats vidare) flest gånger:

”IKEA har retuscherat bort alla kvinnor från sin katalog i Saudiarabien. TIPS: Fyll luckorna med svenska vapen! Två flugor i en smäll!”.

Men det kommer det förmodligen inte att stanna vid svenska hånfullheter. Metros avslöjande har blivit omskrivet av världens alla stora medier, så det lär troligen bli en global fortsättning på skämtandet.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset