Det har blivit populärt med elcykel.
Det har blivit populärt med elcykel.

Elcyklar är hetare än någonsin. Mycket beror på att regeringen har beslutat att betala tillbaka 25 procent av elcyklarna. I dag börjar pengarna betalas ut. Men nu finns en risk att pengarna inte kommer räcka.

Regeringen beslutade under 2017 att 350 miljoner kronor skulle avsättas från statsbudgeten som ska gå till att betala ut en premie på alla som köper en elcykel, elmoped eller elmotorcykel. 25 procent av priset på dessa fordon står staten för. För två veckor sedan betalades den första elcykelpremien ut och utbetalningarna kommer nu fortgå i tre år.

LÄS MER: Rabatt på elcykel spikad

Intresset för att köpa elcyklar har varit så högt att Naturvårdsverket inte säkert kan säga att budgeten för elbilspremien kommer att räcka. Tomas Hallqvist, enhetschef för miljöbidrag på Naturvårdsverket, säger att cirka 33 000 personer redan nu har tingat cirka 40 procent av budgeten för året.

– Om pengarna räcker beror helt på hur efterfrågan ser ut. Om efterfrågan ökar kan pengarna faktiskt ta slut. Men om det fortsätter se ut som det gör nu kommer de räcka, säger han.

Han säger också att intresset för att ta del av dessa premier har varit högt och att de just nu har cirka 2 500 ansökningar per vecka. Och den siffran är ständigt ökande.

– Vi har väldigt mycket att göra just nu. Vi gjorde ingen prognos för hur många som kommer att söka premien och trycket har varit högt, säger han.

Att premien har införts är något som märks av hos försäljarna. Pelle Sjödin är chef för Nordic e-bike som bara säljer elcyklar. Han säger att försäljningen har gått upp markant sedan premien infördes.

– Försäljningen har verkligen gått upp. Det är svårt att säga med exakt hur då jag inte riktigt vet från när man ska mäta. Men det premien verkligen har hjälp våra försäljningssiffror, säger han.

LÄS MER: Livsstilsprofessorn kritisk till elcykel-trend

Han säger också att han tror att försäljningen hade gått upp även om elpremien inte fanns.

– Vi har sett att intresset för elcyklar har gått upp redan innan premien. Elcyklarna har blivit bättre och det är ett miljövänligt, smidigt och ekonomiskt alternativ till många andra transportmedel, säger han.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset