Som en direkt följd av beslutet att Sverige stramar åt sina asylregler kommer nu beskedet från Norge att de kommer skärpa sina gränskontroller, och så även mot nordiska medborgare.

Från och med i morgon, torsdag, får svenskar räkna med att visa upp passet om de ska resa in i Norge i och med att Norge skärper sina gränskontroller.

– Generellt måste resande vara förberedda på att bli stoppade för personkontroll på alla resor till och från Norge framöver. Jag understryker att det bästa resedokumentet är pass, säger Knut Smedsrud på norska Politidirektoratet till Ekot.

Sedan 1950 har nordiska medborgare inte behövt tänka på pass när de rör sig inom Norden, men nu är det alltså slut med det, åtminstone tillfälligt. Norges skärpta gränskontroller är en direkt effekt av den svenska regeringens beslut att strama åt asylreglerna.


►LÄS MER: Det här innebär gränskontrollerna

Även rederier kommer att ha id-kontroller på samtliga som färja till Norge, men norska polisen lovar dock att försöka vara flexibla gentemot de nordiska medborgare som eventuellt glömmer att ta med sig identitetshandling.

Passkontroller kan ske från klockan 08:00 i morgon, torsdag, den 26 november.

Tidigare har passkotroller införts på både tåg och färjor.


►LÄS MER: Nu införs ID-krav på färjorna

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Politik