Det totala grillförbudet gäller även grillning i trädgården.
Det totala grillförbudet gäller även grillning i trädgården.

Nu råder det totalt grillförbud, även i trädgårdar, på flera håll i landet. Samtidigt skickar MSB ut en uppmaning till allmänheten om att respektera eldningsförbudet.

Sedan klockan 12 på måndagen råder det totalt grillförbud i Kalmar län, även i trädgården. Magnus Lindahl, räddningschef i Nybro, har trots många år i yrket inte varit med om att fatta något liknande beslut tidigare.

– Aldrig någonsin. Och då har jag ändå varit i det här yrket sedan 1982. Men å andra sidan har jag inte heller upplevt ett extremväder av den här typen tidigare, säger han till TT.

Magnus Lindahl säger att beslutet kanske retar vissa grillsugna semesterfirare, men i grunden tror han att de flesta trots allt har förståelse för varför man inte längre får grilla. För brandcheferna i Kalmar län handlar förbudet om att försöka göra det bästa av en svår situation.

– Hela Sverige och svenska staten rullar upp med resurser. I ett sådant läge måste vi kommuner förstås också dra vårt strå till stacken, säger Magnus Lindahl.

LÄS MER: Tre män ”skulle bara grilla klart” – polisen fick släcka med hink

”Brandrisken når extrema nivåer”

Totalt grillförbud gäller nu även både på Gotland och i Skåne län.

Förbuden kommer samma dag som MSB går ut och förtydligar att det råder eldningsförbud i Sverige, genom ett meddelande till allmänheten.

”Brandrisken når under veckan extrema nivåer. Fyra kritiska skogsbränder pågår och risken för fler är mycket hög, särskilt i södra delen av landet och i Mälardalen. Skogsbränder måste i det här läget bekämpas tidigt. En liten gnista kan snabbt sprida sig och få allvarliga konsekvenser”, står det bland annat i meddelandet från MSB.

LÄS MER: Polisen skärper tonen mot grillare: Nu får ni böter

Respekteras inte av alla

Eldningsförbudet som råder på många håll i landet, verkar inte respekteras av alla. Mellan 19 och 21 juli tog Stockholmspolisen emot omkring 400 larm rörande potentiella brott mot eldningsförbudet. En stor del av larmen gällde personer som grillade på olika håll runtom i länet.

– Grillar man utanför den egna tomten så är det olagligt, säger Lars Byström, talesperson vid polisen, till TT.

Den extrema torkan och eldningsförbuden har även fått Svensk handel att uppmana sina medlemsföretag att inte tillhandahålla engångsgrillar, som anses vara mycket brandfarliga, i de områden där man inte får elda.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset