Mönstringsplikten återinförs från 1 juli 2017.
Mönstringsplikten återinförs från 1 juli 2017.

Värnplikten. Känns inte det ganska mycket 00-tal? Nu är den tillbaka. Metro hjälper dig att förstå varför det snackas så mycket om värnplikten just nu.

Togs inte den allmänna värnplikten bort?

Ja, det gjorde det. Men den avskaffades aldrig. Den blev bara vilande i fredstid från 1 juli 2010. Då gjorde man om försvaret till ett yrkesförsvar med frivilliga istället.

Okej. Men varför är värnplikten plötsligt tillbaka nu då?

Det är av flera anledningar. Det har varit svårt att locka tillräckligt många till det frivilliga försvaret. Dessutom uppger regeringen att säkerhetsläget i världen har förändrats. Socialdemokraterna säger även att de aldrig ville att den allmänna värnplikten skulle bli vilande från början. Eftersom värnplikten bara var vilande och inte borttagen kan regeringen nu återuppliva den utan riksdagens stöd.

LÄS MER: Kolumn: Värnplikt sliter sönder samhället 

Så, vilka är det som måste göra värnplikten?

Du som är född 1999 eller 2000 ska läsa lite extra noga. Det är nämligen de årskullarna som berörs till en början. Det blir mönstringsplikt redan nu i sommar för de som är födda 1999, och nästa sommar för de som är födda 2000. Mönstringsplikten gäller både tjejer och killar. Alla som fyller 18 får fylla i ett beredskapsunderlag. Därefter kallas vissa att mönstra, och en del av dem tas sedan ut i värnplikt.

Från 1 januari 2018 införs skyldigheten att genomgå grundutbildningen med värnplikt.

Men lugn, du kommer inte att behöva hoppa av gymnasiet om du fortfarande går det. Värnplikten kommer efter gymnasiestudierna, och det ska gå att orda även om du har gått om en klass.

Men jag vill ju backpacka i Asien efter gymnasiet. Inte leka krig. Vad gör jag då?

Ta det lugnt. Det är många färre som måste göra lumpen nu än det var tidigare. Det är bara runt 13 000 av de ungefär 100 000 som finns inom varje årskull som kommer att behöva mönstra. Och av dem behöver bara ungefär 4 000 sen göra lumpen.

Försvarsministern Peter Hultqvist (S) säger även att man i första hand vill ha unga som har vilja och intresse för att göra värnplikt. Så är du helt ointresserad har du troligtvis goda möjligheter att få slippa.

Hur funkar det ens att göra lumpen?

Den nya värnplikten kommer att vara ganska lik den vi hade tidigare. Värnplikten är elva månaders lång om man går en befälsutbildning, och nio månader för vanliga soldater. Man kan placeras var som helst i landet, från Boden i norr till Revingehed i söder.

Det som kan vara bra att veta är att du får en ersättning varje månad när du gör lumpen. I dag ligger den på 4 400 kronor skattefritt. När du har gjort klart lumpen får du även en klumpsumma på ungefär 49 000 kronor.

LÄS MER: Utredare: Satsa mer på militär forskning 

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om värnplikt