De tre ex-cheferna riskerar upp till sex års fängelse.
De tre ex-cheferna riskerar upp till sex års fängelse.

Efter flera år av utredning började på tisdagen rättegången mot Telia-cheferna som misstänks för grova mutbrott. Detta har hänt i Telia-härvan.

Det var när SVT:s Uppdrag Granskning i september 2012 avslöjade den stora korruptionsskandalen där nu tre tidigare Teliachefer står åtalade.

Avslöjandet handlade om stora utbetalningar på cirka 2,6 miljarder kronor som hade gjorts till ett brevlådeföretag med koppling till Uzbekistans dåvarande diktators dotter, Gulnara Karimova. Betalningarna kom från Teliasonera.

I utbyte mot pengarna fick Telia bland annat en 3G-licens och uzbekiska telefonnummerserier för att kunna etablera sig på den uzbekiske telekommarknaden.

Efter en sex år lång utredning började på tisdagen rättegången mot tre före detta cheferna för Telia.

Rättegången hålls i Stockholms tingsrätt och är i särklass den största misstänkta mutaffären i svensk historia, skriver SVT.

LÄS MER: USA: Telia betalade 2,6 miljarder i mutor

Här är de åtalade

Lars Nyberg, Telias tidigare vd, åtalas på grund av att han ansågs ha de största ansvaret för betalningarna och för att han misstänks ha deltagit i förhandlingarna med brevlådeföretaget.

Tero Kivisaari, chef för affärsområdet Euroasien, åtalas på grund av att han utöver Lars Nyberg ansetts som ansvarig för de avtal och betalningar som gjorts till brevlådeföretaget.

Den tredje personen, som inte namnges, hade även han en chefsposition och bistod som jurist vid tillfället för affärerna. Han misstänks även ha medverkat vid förhandlingarna med brevlådeföretaget.

Alla tre åtalade misstänks för grov bestickning, givande av muta. Ex-cheferna riskerar fängelsestraff i minst sex månader och som högst i upp till sex år, om de fälls.

Utöver fängelsestraff kan de också stämmas av Telia för vissa av kostnaderna som skandalen inneburit, skriver DN.

LÄS MER: Teliarättegång börjar i september

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset