I dag börjar rättegången mot morddömde Peter Madsen i danska hovrätten. Madsen har tillsammans med sin advokat yrkat på att ändra strafflängden till ett tidsbestämt straff, efter mordet på Kim Wall.

Det var i april som Madsen dömdes i danska tingsrätten till lagens strängaste straff efter mordet på journalisten Kim Wall.

Madsen dömdes till livstids fängelse (på obestämd tid), en dom som han tillsammans med sin advokat har överklagat. I dag påbörjas därför förhandlingarna om att ändra strafflängden till ett tidsbestämt straff.

– Jag tror att han har bedömt tillsammans med sin advokat att bevisläget är sådant att det är utsiktslöst att klaga i ansvarsdel som vi säger. Man har tittat på om det finns någon rimlig chans att bli frigiven och där har man gjort en bedömning att det är utsiktslöst, säger Ingela Hessius, advokat, till SVT.

LÄS MER: Kim Walls mördare Peter Madsen misshandlad i fängelset

Ovanligt i Danmark

Det är väldigt ovanligt i Danmark att bli dömd tills livstids fängelse, mycket ovanligare än i Sverige.

Ingela Hessius förklarar att ett sådant straff i Danmark oftast föreligger om det berör flera mord och i kombination med försök till mord.

– Men det här målet är unikt med så många försvårande omständigheter i att det finns ett väldigt försvårande sexualbrott i hela det skedet som Kim Wall var med om. Det är ett utdraget förlopp och det finns en hänsynslöshet av sällan skådat slag.

LÄS MER: I veckan avgörs rättegången mot Peter Madsen – det här kan han dömas till

Kan få tidsbestämt straff

Förhandlingarna i hovrätten förväntas pågå till och med den tolfte september och domen är planerad att fastställas den 14 september.

Enligt Hessius har Madsen chans att få ett tidsbestämt straff.

– Det är svårt att säga resultatet, men visst har han chans att få tidsbestämt straff, det tror jag nog, säger hon och fortsätter:

– 14-16 år skulle jag tro, om det blir tidsbestämt. Men det finns också något som heter förvaring som också är tidsobestämt straff i Danmark, som kan också bli aktuellt eftersom han är farlig för sin omgivning, säger Ingela Hessius, till SVT.

LÄS MER: Madsen vägrade berätta hur han styckat kroppen

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset