Mina Idensjö, 33, från Stockholm, är föräldraledig med sonen Alexander, åtta månader. Hon skulle kunna tänka sig att betala för viss städning.  – Jag skulle kunna betala för fönsterputsning, flyttstädning och kanske även biltvätt. Men inte storstädning för min del, säger hon. 
Mina Idensjö, 33, från Stockholm, är föräldraledig med sonen Alexander, åtta månader. Hon skulle kunna tänka sig att betala för viss städning.  – Jag skulle kunna betala för fönsterputsning, flyttstädning och kanske även biltvätt. Men inte storstädning för min del, säger hon. 

Städning, fösterputsning och barnpassning. Allt fler svenskar betalar för att klara av sysslor som tidigare ingått i privatlivets område. Ett pris värt att betala för att få mer tid till familjen – eller för att kunna stanna längre på ett jobb man älskar?

Allt fler betalar numera för att slippa sysslor som det tidigare var självklart för de flesta att utföra själv.

Det handlar inte bara om städning, barnpassning och hemsnickerier – som ju numera är skattesubventionerat. Fler är även beredda att betala för att få hjälp med barnens läxläsning, för att få en färdig matkasse hem till dörren – och därmed slippa (!) välja själv –  eller till och med för att få hjälp att hålla koll på sin kärlekspartner.

Sammantaget handlar det om att man köper sig tid genom att låta inhyrd personal ta över olika sysslor som tidigare legat inom privatlivets område.

– Det här är en tidstypisk utveckling, säger Jörgen Larsson, tidsforskare vid Chalmers i Göteborg.

Ofta omsätts den extra tid man köper sig i fler timmar på arbetet.

– Det kan handla om att de här personerna har krävande jobb, men också om att de älskar sina jobb och vill ägna så mycket tid som möjligt åt dem.

För många handlar det enbart om att slippa lågkvalificerat och tungt hushållsarbete. Men i exempelvis USA finns en utveckling mot att hårt arbetande människor i karriären låter inhyrd personal sköta allt större del av deras ”normala” liv.

– Där köper man inte bara in tjänster för att slippa tråkiga saker. När det är dags att gå på nöjesfält med barnen så hyr man in ”babysitters” för det också. De föredrar att ägna sig åt sina spännande jobb framför att titta på sina barn när de åker karusell. Där kanske vi inte är i Sverige ännu.

Den amerikanska forskaren Arlie Hochschild har beskrivit det som att arbetet blivit den attraktiva platsen att vara på för dessa människor. Där har man sina fungerande vuxenrelationer, där behandlas man med respekt, där är det ordning och reda.

Dessutom kan hemmet präglas av dåligt fungerande relationer, till partnern eller till barnen, som står i kontrast till de väl fungerande relationerna på arbetet.

– Det är ingen som säger att ”jag vill hellre vara på jobbet än att vara med familjen”. Det är lite tabubelagt, det är inte så man ska känna. Jag vet inte hur vanligt det är, men det förekommer, säger Jörgen Larsson.

Så outsourcar vi våra liv – från städning till privatdetektiv

Städning

 Branschen för hushållsnära tjänster har växt lavinartat sedan rut-avdraget infördes. Rut gäller även till exempel trädgårdsarbete och snöskottning.

Hyr en mormor/farmor

 Pigga pensionärer med livserfarenhet och kunskap anlitas för lämpliga sysslor, som till exempel barn-
passning.

Matkassen

Numera finns hel flora av företag som erbjuder färdiga matkassar med menyer och recept. Levereras direkt till dörren – du slipper fundera över maten.

Hemfixeri

 Renovering, ombyggnad och tillbyggnad av bostaden med hjälp av hantverkare har blivit betydligt billigare
sedan rot-avdraget återinfördes.

Detektiv

 Misstänksam – men drar dig för att fråga själv? Nu kan du låta en detektivbyrå ta reda på om din partner är benägen att vara otrogen, som Metro berättade i går.

Läxläsning

 Kan hyras in när du inte hinner – eller klarar av att hjälpa till med ungens läxor. Flera företag och förmedlingar finns, och även gratis hjälp finns att få.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset