AFC United kan bli allsvenskt på lördagen. Arkivbild.
AFC United kan bli allsvenskt på lördagen. Arkivbild.

För AFC United är det sista seriematchen någonsin hemma på Skytteholm.En seger där gör att klubben spelar allsvensk fotboll i Eskilstuna nästa år.– Vi kan inte räkna med att alla där plötsligt ska älska oss, säger lagkaptenen Filip Rogic.

Tidigare i veckan spikades det definitivt. AFC lämnar Solna och slås ihop med Eskilstuna City inför nästa säsong, en inte okontroversiell flytt som bryter nya barriärer i Fotbollssverige.

– Jag tror att det kan bli en win-win, bättre för både AFC och staden, säger Filip Rogic.

23-årige Rogic är själv från Eskilstuna, där AFC redan har spelat en hemmamatch på Tunavallen i höst, och upplever tongångarna i klubbens blivande hemstad som ganska positiva.

– Alla kan inte älska oss direkt, det funkar inte så. Det kommer att krävas lite tid, men folk är ändå mer positiva än jag trodde. Och om några år kommer AFC säkert kännas som ett Eskilstunalag.

Dåliga förutsättningar

Att lämna Solna är i alla fall inget som Rogic kommer att sörja särskilt mycket. Där har AFC varken stora mängder fans – futtiga 473 åskådare såg senaste hemmamatchen – eller särskilt bra förutsättningar för att bedriva elitverksamhet.

– Planen på Skytteholm är säkert den sämsta i superettan, väldigt sliten, lag tränar på den från sju på morgonen till elva på kvällen. Vi har inget eget omklädningsrum utan kommer med skorna till träningen varje dag. Tränarna har inget eget rum utan sitter på Max, tar en kaffe och snackar igenom taktiken.

– Man blir inte en bättre fotbollsspelare direkt för att man får ett eget omklädningsrum, men i längden är Skytteholm inte en plats för ett lag i superettan eller allsvenskan.

Seger säkrar avancemang

Superettan eller allsvenskan, ja. Det är just nu den stora frågan. AFC ligger tvåa i superettan och en seger hemma mot Åtvidaberg på lördagen skulle säkra avancemanget till högsta serien. I så fall en nästan logisk fortsättning på AFC:s osannolika resa, som inleddes när ordföranden Alex Ryssholm grundade klubben för nio år sedan.

– Det är ett drömläge. Hemmaplan och allt i egna händer, det kan inte bli bättre, säger Filip Rogic.

TT: Hemligheten bakom era framgångar?

– Vi har bra sportchef, bra tränare, bra spelare. Det har varit typ 15 spelare ut och 15 spelare in varje säsong och det är inte många som skulle få ihop det så här. Men vi har en väldigt familjär känsla och det är en stor del i att vi har lyckats så bra.

TT: Ordförande Ryssholm har sagt att målet på sikt är Europa League?

– Man måste sikta högt. Det är en dröm han har och det är inte fel att ha drömmar. För tre år sedan var det nog ingen som trodde att vi skulle ha chans att ta oss till allsvenskan heller.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset