Samma bild i fyra olika stilar.
Samma bild i fyra olika stilar.

I framtiden kan konstnärer vara onödiga. I alla fall om vi tror forskare på Tubingeuniversitetet i Tyskland som skapat artificiell intelligens som kan skapa nya bilder i samma stil som klassiska konstverk.

Många konstnärer är kända för sina unika tavlor och verk, skapade med en speciell stil som bara konstnären själv kan efterlikna. Men vad händer egentligen med konstens värde om datorer kan skapa nya bilder i samma stil?

Den frågan ställer sig nu forskare på Tubingeuniversitet i Tyskland som skapat så kallade artificiella neurala nätverk som precis som människor gradvis kan lära sig nya saker. I det här fallet är det just konst datorerna har som expertis.

► LÄS MER: Robotarna kommer – är vi redo?

Nätverken har den unika förmågan att kunna separera innehåll och stil, vilket gör att de kan ta stilen från en bild och lägga det ovanpå innehållet i en annan bild. I sin studie har forskarna låtit sin artificiella intelligens skapa bilder som ser ut som de vore målade i samma stil som till exempel Edvard Munchs Skriet.

Den nya tekniken kommer i samband med stora genombrott inom just fältet neurala nätverk. Tidigare under sommaren väckte Google stor uppmärksamhet i samband med släppet av deras teknik ”Deep dream”, som kan skapa surrealistiska bilder utifrån fotografier.

► LÄS MER: Så kan robotar bli smartare än människor

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset