Efter att de så kallade P5+1-länderna kommit överens om det så kallade kärnenergiavvtalet med Iran kan världens oljepriser komma att sänkas. Det kan innebära att bensin på sikt kommer att bli billigare.

Efter en lång process kom slutligen Iran och de så kallade P5+1-länderna, USA, Storbritannien, Frankrike, Kina, Ryssland och Tyskland tillsammans med EU överens om ett så kallat kärnenergiavtal.

Det mycket komplicerade avtalet, som i fulltext uppgår till 80 sidor, innebär i korthet att Iran lovar att inte utveckla kärnvapen i ersättning mot att de ekonomiska sanktionerna mot landet hävs.

►LÄS MER: Trafikkaos när NRJ lovade gratis bensin – utreds för brott

Det innebär bland annat att EU kommer att kunna köpa olja från det oljerika Iran. Irans oljeproduktion ligger ännu inte på sin maximala produktion, men i samband med att sanktionerna mot landet hävs kommer landet att öka sin oljeproduktion, rapporterar Svenska dagbladet.

Ett ökat utbud av billig olja kan på sikt komma att sänka priset på bensin. Det innebär dock nackdelar för länder som producerar dyr olja som USA, Norge och Ryssland. 

► LÄS MER: Iranavtal drömläge för investerare

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Ekonomi