Såhär såg världens första odlade hamburgare ut.
Såhär såg världens första odlade hamburgare ut.

För två år sedan kostade världens första konstgjorda hamburgare hisnande 2,8 miljoner kronor att framställa. Men nu säger sig forskarna kunna tillverka den odlade färsen för en betydligt lägre prislapp – 100 svenska kronor.

I augusti 2013 togs det första bettet av världens första odlade hamburgare. 

Nederländska forskare hade då odlat fram färsen av 20 000 muskelfibrer från en levande ko i ett laboratoirum. Processen var inte billig – 140 gram odlat kött kostade 2,8 miljoner kronor att framställa. 

Men på mindre än två år har en hel del hänt med priset. Nu menar forskarna att det går att framställa en odlad hamburgare för – i sammanhanget – blygsamma 100 svenska kronor. 

Och den förfinade tekniken möjliggör dessutom att tillverka 10 000 kilo odlat kött av bara en liten bit av en verklig muskel, rapporterar Sciencealert.com.

– Jag tror att vi om 20, 30 år kommer att ha en livskraftig industri för alternativ till nötkött, säger en av forskarna, Mark Post vid universitetet i Maastricht. 

► LÄS MER: Världens dyraste hamburgare smakar bara "ok"

Fördelen med odlat kött är att det på sikt drastiskt skulle kunna minska utsläppen i världen, då dagens köttproduktion är mycket resurskrävande och leder till stora utsläpp av växthusgaser. 

När den första odlade burgaren provsmakades 2013 tyckte testpanelen att den skakade sådär. Mark Post och hans forskarteam arbetar nu på att förfina smaken och ersätta de animaliska muskelfibrerna med något som inte kommer från djurriket.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset