Mat-och vinexperten Edward Blom auktionerar tillsammans med sin hustru, frilansjournalisten Gunilla Kinn, ut en lunchupplevelse med paret – och skänker alla pengar till välgörenhet.
Mat-och vinexperten Edward Blom auktionerar tillsammans med sin hustru, frilansjournalisten Gunilla Kinn, ut en lunchupplevelse med paret – och skänker alla pengar till välgörenhet.

Vad sägs om en lunch i historisk miljö, med klassisk svensk husmanskost och en pilsner, i sällskap med Edward Blom och hans hustru Gunilla Kinn? Nu kan du buda hem precis just det – och samtidigt skänka pengar till välgörenhet.

Sedan i går kväll kan du buda på en lunchdejt med den folkkäre gastronomen och kulturhistorikern Edward Blom och hans hustru tillika frilansjournalisten Gunilla Kinn.

Paret auktionerar nämligen ut både måltid i form av klassisk svensk husmanskost och ett signerat exemplar av deras senaste kokbok på Tradera – och skänker oavkortat pengarna till FN:s flyktingorgan UNHCR.

► LÄS MER: Edward Bloms bakfylletips kommer förmodligen göra dig mer illamående

– Just nu är det en mycket svår flyktingsituation och det känns som att alla måste bidra på något vis och det här kändes som ett bra sätt för mig att bidra, säger Edward Blom till Metro.

Lunchen äger rum på restaurangen Östra station i Stockholm, dit paret ofta går och lunchar.

– Det är lite som att följa med mig och Gunilla på en vanlig lunch men det blir lite längre. Vi tar en öl till, och kanske en förrätt också. Så får man prata med oss och givetvis ställa frågor om mat och mathistoria om man har några.

Bakom välgörenhetsbudgivningen står matskribenten Pia Hall, som berättar för Metro att hon kommer att auktionerna ut middagar med ytterligare tolv matkreatörer.

– Jag har blivit ganska engagerad i flyktingfrågan och har haft flyktingar boende hemma hos mig. Men så går man till jobbet och gör snygga maträtter och det känns lite konstigt. Så jag funderade på om det inte gick att kombinera och hörde av mig till alla fantastiska matkreatörer som jag känner och känner till, och alla nappade direkt, säger hon.

► LÄS MER: "Musikhjälpen" till Linköping

Detta är inte första gången Edward Blom och Gunilla Kinn auktionerar ut en matupplevelse. I samband med Musikhjälpen i fjol budade en person hem en trerättersmiddag med paret. Då genererade kalaset 27 000 kronor till välgörenhet, men fullt så mycket räknar de inte med denna gång.

– Det här är bara en enkel lunch, men jag hoppas att man åtminstone kan få in en fem, sex tusen. Och det bör poängteras att det inte är värt att betala massa tusenlappar bara för att träffa mig. Det är en kul grej, men det viktiga är att folk vill ge pengar till välgörenhet, säger Blom.

Slutdatum för pilsner-lunchen är 18 oktober klockan 21. I skrivande stund ligger ledande bud på 5 000 kronor.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset