Allt fler kan i år få sin skatteåterbäring redan i april.
Allt fler kan i år få sin skatteåterbäring redan i april.

Nu är det dags för drygt åtta miljoner svenskar att börja deklarera. I år har ännu fler möjlighet att få sin skatteåterbäring redan i april. "Förra året deklarerade fyra av fem digitalt", säger Johan Schauman, deklarationsexpert på Skatteverket.

Klockan 07.00 på tisdagsmorgonen öppnade Skatteverket sin deklarationstjänst, och det var många som var nyfikna på hur deras skattebesked såg ut. Under de första timmarna var trycket på Skatteverkets mobilapp så stort att det var svårt för många att logga in.

Kanske berodde det höga trycket på att allt fler i år har möjlighet att få sin skatteåterbäring redan i april. I år får alla som deklarerar senast den 2 april tillbaka sina pengar mellan 9-12 april, alltså mindre än två veckor efter Skatteverkets deadline.

LÄS MER: Nu kommer deklarationen – så fungerar de vanligaste avdragen

Detta gäller dock endast om du inte har gjort några ändringar i deklarationen.

– Alla kan deklarera digitalt, både de som ska godkänna och de som ska ändra eller lägga till uppgifter. Förra året deklarerade fler än fyra av fem digitalt, säger Johan Schauman, deklarationsexpert på Skatteverket, i ett pressmeddelande.

Skatteåterbäring i juni för vissa

Har du dock gjort några större, privata, affärer under året finns det en risk att du kan behöva göra ändringar i din deklaration.

Det kan till exempel röra sig om en bostadsförsäljning, försäljning av aktier eller någon annan typ av näringsverksamhet. Dessa personer kan istället vänta sig en skatteåterbäring i juni, något som från och med i år även gäller för de som väljer att deklarera på papper.

LÄS MER: Expertens bästa tips: ”Ha inte för bråttom med deklarationen”

– Den som har sålt bostad eller aktier eller ska redovisa näringsverksamhet rekommenderar jag framför allt att använda e-tjänsten på skatteverket.se. Där är fler uppgifter ifyllda och den nya skatten räknas ut direkt. Risken för fel är väsentligt mindre än för den som deklarerar på papper, säger Johan Schauman.

Ökat intresse för digitala brevlådor

Redan den 7 mars kunde de som hade anslutit sig till en digital brevlåda få sin deklaration, och intresset för tjänsten har varit stort.

Enligt Skatteverket har tre miljoner svenskar fått sin deklaration via en digital brevlåda, alltså närmare 4 av 10 personer.

LÄS MER: Deklarationen – här är datumen du måste hålla koll på

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset