Från och med i dag blir det förbjudet att röka på en rad stränder i Thailand.
Från och med i dag blir det förbjudet att röka på en rad stränder i Thailand.

En rökpaus mellan doppen? Tänk om. I alla fall om du befinner dig på några av de 24 stränder i Thailand där det från och med i dag införs rökförbud.

På ett av svenskarnas favoritresmål kan det vara klokt att fundera ett varv extra innan du tar fram en cigarett framöver.

Från och med i dag blir det nämligen förbjudet att blossa på en cigarett på totalt 24 stränder i Thailand, skriver The Bangkok Post.

Men det är inte hälsoskäl som ligger bakom. Istället är det den omfattande nedskräpningen som fått myndigheterna att agera.

LÄS MER: Här är världens dyraste och billigaste semesterstäder

Enligt miljömyndigheten kan de stora mängderna fimpar som slängs på marken bidra till att skadliga ämnen som kadium, bly och arsenik hamnar i naturen och påverkar både djur och natur.

Tidigare har chefen för miljömyndigheten sagt att de samlat in hela 138 000 cigarettfimpar bara från stranden Patong Beach i den populära turistorten Phuket.

Totalt är det 24 stränder som omfattas av pilotprojektet där rökning förbjuds. Men i framtiden kan ännu fler stränder omfattas.

Några av de stränder som berörs är Bo Phut på Ko Samui, stränderna Klong Dao och Phra Ae på Ko Lanta och Patong i Phuket.

Att fimpa i sanden kan resultera i böter på upp till motsvarande drygt 25 000 kronor eller ett år i fängelse. Det kommer dock finnas rökzoner i närheten av stränderna för den som inte vill lämna paketet med cigaretter hemma.

LÄS MER: Ny studie: En cigarett kan räcka för att bli beroende  

Här är alla stränderna som berörs

– De tre stränderna Bang Saen, Tum Pang, Sai Kaew och Dongtan som alla ligger i Pattaya.

– Banchuen Beach i Trat, Lhaem Sadet Beach i Chanthaburi samt Saeng Jun Beach i Rayong.

– Stränderna Cha-am Beach i Phetchaburi, Hua Hin och Khao Takiab Beaches i Prachuap Khiri Khan’s Hua Hin District och Sai Ri Beach i Chumphon.

– Bo Put Beach på Koh Samui,  Patong Beach i Phuket och Chalok Ban Kao Beach på Koh Tao i Surat Thani.

– Plai Sai Beach i Nakhon Si Thammarat, Chalatat Beach i Songkhla, Wasukri Beach i Pattani, Koh Kohai Nok och Koh Khai Nai Beaches i Phang Nga, Pra-ae, Khlong Dao och Kaw Kwang Beaches på Krabi och Chao Samran Beach i Trang.

 

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset