Från och med i dag blir det förbjudet att röka på en rad stränder i Thailand.
Från och med i dag blir det förbjudet att röka på en rad stränder i Thailand.

En rökpaus mellan doppen? Tänk om. I alla fall om du befinner dig på några av de 24 stränder i Thailand där det från och med i dag införs rökförbud.

På ett av svenskarnas favoritresmål kan det vara klokt att fundera ett varv extra innan du tar fram en cigarett framöver.

Från och med i dag blir det nämligen förbjudet att blossa på en cigarett på totalt 24 stränder i Thailand, skriver The Bangkok Post.

Men det är inte hälsoskäl som ligger bakom. Istället är det den omfattande nedskräpningen som fått myndigheterna att agera.

LÄS MER: Här är världens dyraste och billigaste semesterstäder

Enligt miljömyndigheten kan de stora mängderna fimpar som slängs på marken bidra till att skadliga ämnen som kadium, bly och arsenik hamnar i naturen och påverkar både djur och natur.

Tidigare har chefen för miljömyndigheten sagt att de samlat in hela 138 000 cigarettfimpar bara från stranden Patong Beach i den populära turistorten Phuket.

Totalt är det 24 stränder som omfattas av pilotprojektet där rökning förbjuds. Men i framtiden kan ännu fler stränder omfattas.

Några av de stränder som berörs är Bo Phut på Ko Samui, stränderna Klong Dao och Phra Ae på Ko Lanta och Patong i Phuket.

Att fimpa i sanden kan resultera i böter på upp till motsvarande drygt 25 000 kronor eller ett år i fängelse. Det kommer dock finnas rökzoner i närheten av stränderna för den som inte vill lämna paketet med cigaretter hemma.

LÄS MER: Ny studie: En cigarett kan räcka för att bli beroende  

Här är alla stränderna som berörs

– De tre stränderna Bang Saen, Tum Pang, Sai Kaew och Dongtan som alla ligger i Pattaya.

– Banchuen Beach i Trat, Lhaem Sadet Beach i Chanthaburi samt Saeng Jun Beach i Rayong.

– Stränderna Cha-am Beach i Phetchaburi, Hua Hin och Khao Takiab Beaches i Prachuap Khiri Khan’s Hua Hin District och Sai Ri Beach i Chumphon.

– Bo Put Beach på Koh Samui,  Patong Beach i Phuket och Chalok Ban Kao Beach på Koh Tao i Surat Thani.

– Plai Sai Beach i Nakhon Si Thammarat, Chalatat Beach i Songkhla, Wasukri Beach i Pattani, Koh Kohai Nok och Koh Khai Nai Beaches i Phang Nga, Pra-ae, Khlong Dao och Kaw Kwang Beaches på Krabi och Chao Samran Beach i Trang.

 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset