Allt fler svenskar utnyttjar möjligheten att beställa hem matkassar till dörren. Nu kan man även beställa vin med maten.

Senaste året har varit en riktig boom för företag med hemtrevliga namn som Linas Matkasse, Mathem, Middagsfrid och Middagsglädje. Nu tycks det var dags att ta ett nytt steg i serviceutbudet. Från och med fredag den 8 april kan privatpersoner också beställa vin till maten via middagsföretaget Mathems hemsida.

För att leveransen ska vara laglig går beställningen via Maltabaserade Antipodes Premium Wines. Upplägget har inneburit en hel del administration från Mathem och kommer inte att löna sig i pengar per flaska vin.
– Vi tror att det kommer att löna sig totalt sett. Nu behöver våra kunder inte längre gå till Systembolaget, säger företagets grundare Tomas Kull.

I dag kan kunderna välja mellan vitt och rött vin, i lådor med sex flaskor i varje. Det går också att välja en blandad låda. Urvalet görs av Mathems egna sommelierer.

Den som beställer måste använda sitt kreditkort och visa legitimation vid leveransen av vinet.

Att beställa hem vin till dörren, utan omvägen via Systembolaget, har varit lagligt sedan 2007. Då togs beslutet i EG-domstolen att Sveriges förbud inte var förenligt med EU:s regler om fri rörlighet för varor. Förutsättningen är att vinet vid beställningstillfället finns utomlands och att vinföretaget betalar svensk skatt.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset