Bilden föreställer inte personen i artikeln utan är tagen vid tidigare tillfälle. 
Bilden föreställer inte personen i artikeln utan är tagen vid tidigare tillfälle. 

Tröttnat på tradiga väntrum där det känns som att du blir mer sjuk än frisk? Nu finns en lösning. I lilla Slussfors finns Sveriges första virtuella vårdrum. I den digitala sjukstugan tar Anna-Lisa Lirell, 85, blodprov på sig själv samtidigt som hon pratar med sin läkare genom en tv-skärm.

Sveriges första virtuella vårdrum finns i den lilla orten Slussfors, mellan Storuman och Tärnaby i Västerbotten. Här kan patienter själva ta prover och kontrollera sina värden på egen hand, skriver DN. Behöver de hjälp, finns undersköterskor på plats en gång i veckan men all kontakt med läkarna sker via en internetlänk och tv-skärm. Patientens prover skickas sedan till patientens journal digitalt.

– Det här måste vara framtidens sjukvård, säger 85-åriga Anna-Lisa Lirell till Metro.

Hon har bott i Slussfors hela sitt liv och har sex och en halv mil till närmaste läkare. När den nya tekniken kom till orten, för drygt ett år sedan, var hon inte sen med att testa. Hon är jättenöjd med allt från läkarmottagandet till vårdkvalitén.

– Det är en helt fantastisk uppfinning för oss som bor i glesbygden. Nu behöver vi inte åka långt för att ta ett blodprov, det så smidigt och det kostar ingenting, säger hon.

I det virtuella vårdrummet har Slussforsbor möjlighet att kontakta både läkare i Storuman och i Tärnaby. Här kan de undersöka till exempel blodtryck, puls, blodsocker, skicka in sina värden och snabbt få svar av läkare. Rummet, som tillhör Västerbottens landsting, öppnade i december 2013 och de närmaste åren ska förhoppningsvis 20 nya vårdrum öppnas upp i norra Sverige.

Landstinget samarbetar även med länder som Ryssland, Kanada, Skottland, Norge, Grönland och Alaska för att ta fram vårdlösningar inom glesbygd.

– Väldigt många vårdbesök skulle kunna göras på distans, inte minst uppföljningsbesök. I södra Lappland är budgeten för distansresor lika stor som budgeten för hela primärvården. Det är fantasisummor som läggs på att flytta patienter, säger Andreas Lundqvist, projektledare för virtuella vårdrum på Glesbygdsmedicinskt centrum i Storuman, till DN.

Projektet har varit väldigt uppskattat hittills och så småningom hoppas man även införa teknik som gör det möjligt för läkarna att använda stetoskop på distans. Anna-Lisa Lirell har testat sin blodsockernivå flera gånger i det i den virtuella sjukstugan och kan inte tänka sig någon smidigare metod än denna.

– Kan man inte ta prover själv så finns även hemvårdspersonal på plats i sjukstugan en dag i veckan, det har fungerat jättebra, säger hon.

Skulle du rekommendera andra i din ålder att prova vårdrummet?

– Absolut, det här som vi invånare kallar för ”glesbygdsmedicin” är det bästa som har hänt oss när det gäller sjukvården och jag hoppas att det sprids runtom i landet, säger hon.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset