Vad sägs om en pärlbroderad snippa runt halsen, handlederna eller i öronen?
Vad sägs om en pärlbroderad snippa runt halsen, handlederna eller i öronen?

20-åriga konstnären Bronte Leighton-Dore skapar broderade snippsmycken som tar ställning för jämställdhet – och ifrågasätter tabut kring det kvinnliga könet.

Tidigare har 20-åriga Bronte Leighton-Dore från Australien skapat en installation med pärlbroderade motiv föreställande lungor, ryggrader och bröstmuskler. De broderade pärlsnipporna beskriver hon som en naturlig vidareutveckling av konceptet och utforskandet av kroppen.

Under namnet Vulvè Accesories säljer hon vad hon beskriver som ”bärbar konst”. Tanken bakom de broderade snippsmyckena är att skapa något vackert, som samtidigt ifrågasätter de skeva samhälleliga föreställningar hon anser finns kring det kvinnliga könet.

– Varje Vulvà-smycke är handbroderat och är precis som riktiga snippor olika och unika. I en tid där allt fler kvinnor känner sig tvingade att genomgå onödiga kirurgiska ingrepp för att ändra deras könsorgan, och ta bort delar av de inre blygdläpparna, behöver vi mer än någonsin förstå att det inte finns något som en ”normal” snippa, skriver Bronte i ett mejl till Metro.

Hon menar att hennes smyckessnippor därför kan hjälpa till att motverka stigmat och tabut kring snippan och kvinnors könsdelar.

– Om vi ser snippor runt oss och pratar mer öppet om dem kanske vi kan få bort stigmat som är kopplat till dem. Det är också ett vackert motiv!

Bronte syr alla hängsmycken själv för hand. Varje smycke tar upp till tre dagar att göra och flätas in i silke och stöds upp av vitt läder. Efter att ha lagt upp bilder på snipporna på sin Instagram har hon fått enorm och överväldigande respons.

– Jag känner mig som uppkomsten av sociala medier har hjälpt till att skapa en ny plattform där kvinnor kan få en stark, tydlig röst. Vulvè är mitt personliga bidrag till en pågående diskussion.

För den som känner sig sugen på att hänga en pärlbroderad snippa runt halsen, handlederna eller i öronen skeppas produkterna till Sverige och övriga världen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset