Femdagarspiller fungerar precis som det akut-p-piller som ska hjälpa upp till 72 timmar och som sålts receptfritt på vanliga apotek.
Femdagarspiller fungerar precis som det akut-p-piller som ska hjälpa upp till 72 timmar och som sålts receptfritt på vanliga apotek.

Akut-p-piller som fungerar upp till fem dagar efter oskyddat samlag finns sedan början av sommaren att köpa receptfritt på vanliga apotek.

Sedan tidigare har det gått att köpa akut-p-piller som fungerar upp till 72 timmar efter oskyddat sex på vanliga apotek. Akut-p-piller som fungerar upp till fem dagar har också funnits, men varit receptbelagda.

I mitten av april rapporterade P3 Nyheter om att Livsmedelsverket godkänt receptfri försäljning av akut-p-piller som ska fungera upp till fem dagar. Godkännandet har genomförts i hela Europa och gäller i alla EU-länder.

► LÄS MER: Det manliga p-pillret är snart här – "kommer revolutionera våra sexliv"

Och sedan början av sommaren säljer nu Apoteket AB ett akutpreventivmedel för användning inom fem dagar (120 timmar). Även Apoteket Hjärtat har sedan beslutet haft det i sitt sortiment.

► LÄS MER: Nu ska p-pillers inverkan på kvinnors livskvalitet granskas

– Så fort den blev receptfri beställde vi hem den varianten, säger Erika Burlin Hellman, presschef på Apotek Hjärtat, till Metro.

Femdagarspiller fungerar precis som det akut-p-piller som ska hjälpa upp till 72 timmar och som sålts receptfritt på vanliga apotek. Enligt Läkemedelsverket innehåller det samma typ av hormon och ger samma effekter och biverkningar.

► LÄS MER: Här är några av de vanligaste myterna kring preventivmedel

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset