Youtube-stjärnan Therése Lindgren har drygt en halv miljon följare på videodelningssajten Youtube.  Arkivbild.
Youtube-stjärnan Therése Lindgren har drygt en halv miljon följare på videodelningssajten Youtube. Arkivbild.

Drömmer du om en egen youtube-kanal med tusentals följare? Nu startar Kalix folkhögskola kursen ”Youtuber” för den som vill bli nästa Therése Lindgren eller Pewdiepie.

Kursen är den första eftergymnasiala youtube-utbildningen och riktar sig till den som vill göra proffsiga videoklipp och hålla på med marknadsföring på nätet, rapporterar Kulturnytt.

Utbildningen ges på distans och har plats för cirka 20 potentiella youtube-stjärnor. Anders Durvall, som ansvarar för kursen, hoppas att de som sökt utbildningen har något speciellt de vill berätta om.

– Vi vill locka de som har någonting att visa upp eller berätta om och tända deras gnista, säger han till Metro.

LÄS MER: Här är 10 svenskar som är stekheta på Youtube

Kursen pågår i 20 veckor under vilka deltagarna kommer att få lära sig om allt från film- och fototeknik till företagande och manusskrivande. Kalix folkhögskola har sedan tidigare kurser i bland annat journalistik och Anders Durvall ser youtuber-utbildningen som ett naturligt komplement i kursutbudet.

– Youtubers är framtidens tv och vi fick oss en tankeställare när vi träffade våra branschråd som pratade mycket om Youtube. Vi tror det finns en mängd människor som vill komma ut med sina storys och nu finns det möjlighet för gemene man att skapa sitt egna varumärke, säger han.

LÄS MER: Therése Lindgren: Så blir du en bra youtuber

Enligt Anders Durvall finns det ett par gemensamma nämnare bland dem som lyckas på plattformen.

– Viktigast är att ha någon form av handling, det gör att tittarna vill komma tillbaka till kanalen. Man ska helst försöka hitta någon form av nisch som man är kunnig i, säger han.

Bland de drygt 50 ansökningarna finns en person som är i 75-årsåldern men de flesta som sökt kursen är nittiotalister, enligt Durvall.

Kursen startar i oktober. Sista ansökningsdagen var den 15 september.

I videon ovan ger Therése Lindgren sina tips till den som vill lyckas på Youtube.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset