Heidi Stensmyren, ordförande för Läkarförbundet är kritisk till den nya Lexbase-tjänsten. 
Heidi Stensmyren, ordförande för Läkarförbundet är kritisk till den nya Lexbase-tjänsten. 

Sajten Lexbase skapade en storm med sin databas över dömda personer. Nu startas en ny tjänst där du kan söka om din läkare eller tandläkare blivit prickad. – Det betyder inte att man inte är lämplig, säger Läkarförbundets ordförande Heidi Stensmyren till Metro.

När Lexbase startades var sajten omgiven av skandaler. I deras register syntes både personer som blivit friade och dömda och den karta som visade var dömda personer bodde i ditt område var inte uppdaterad och markerade bostäder där helt andra personer bodde. 

Säkerheten ifrågasattes också sedan sajten hackats. 

Nu satsar Lexbase på en ny tjänst där du kan se om den läkare eller tandläkare du anlitar eller planerar att anlita någon gång under sin yrkeskarriär fått en varning, erinran eller indragen läkarlegitimation. Registret utgår från offentliga uppgifter. 

”Lexbase läkarinformation ger dig även möjlighet att bevaka en viss läkare. Bevakningen kan avslutas när du vill, exempelvis om er vårdrelation avslutas. Du kan givetvis bevaka flera läkare samtidigt samt att du blir underrättad via e-post vid en eventuell disciplinpåföljd.”, skriver en icke namngiven företrädare för sajten i ett uttalande. 

En sökning på en läkare eller tandläkare kostar 30 kronor. 

– Det är inte bra för patientsäkerheten. Det kan leda till en minskad benägenhet att rapportera in avvikelser, säger Anna Sundberg, chef för rättsenheten på Inspektionen för vård och omsorg (IVO) till Läkartidningen.

IVO har nyligen fått en begäran från Lexbase att få ut alla tillsynsbeslut som rör läkare och tandläkare från 2011 och framåt. Ärenden så gamla som 25 år har redan lästs in.

– Det som syns är en markering att man gjort fel i ett enskilt ärende. Det betyder inte att man är olämplig i sin yrkesutövning, säger Heidi Stensmyren, ordförande för Läkarförbundet till Metro.

Hon är också kritisk till att Lexbase använder de offentliga uppgifterna för att tjäna pengar.

– Det låter som att du måste hålla koll på din läkare och det vänder vi oss emot. Det är myndighetsutövare som ska avgöra om en läkare är lämplig eller inte.

Lexbase VD Magnus Gröndal försvarar att man tar betalt för offentliga uppgifter.

– Läkarna tar ju betalt för sina tjänster varför skulle vi inte få betalt. Alternativet är att man vänder sig till myndigheten, men det är ett åbäke, säger han till Metro.

Redan när den uppmärksammade domtjänsten lanserades efterfrågade kunder den här tjänsten, berättar han.

– Vi har som plan att växa när det gäller utbudssidan och det här är en av många tjänster som kan komma att lanseras.

Vad säger du om kritiken att det kan skapa onödig misstro mot läkare?

– Vi påstår inte att någon läkare är olämplig vi redovisar bara vad kontrollmyndigheterna sagt i sina beslut, sen får var och en göra sin egen bedömning.

LÄS MER
► Oskyldiga hängs ut på Lexbase
 Han hängs ut på Lexbase – ”känns förjävligt”
► Rasar mot Lexbase: ”Kan förstöra mina barns liv”

På betaltjänsten går det att söka och bevaka läkare och tandläkare som prickats. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset