I samband med Pridefestivalen i Stockholm uppdaterar Facebook den svenskspråkiga versionen vilket möjliggör fler könsidentiteter och gör det möjligt att vara både han, hon, hen eller ingenting alls.
I samband med Pridefestivalen i Stockholm uppdaterar Facebook den svenskspråkiga versionen vilket möjliggör fler könsidentiteter och gör det möjligt att vara både han, hon, hen eller ingenting alls.

Kvinna, man eller någonting annat? Tillsammans med RFSL och i samband med Pridefestivalen i Stockholm lanserar Facebook möjligheten att välja den könstillhörighet eller det pronomen som varje användare anser bäst – även på svenska.

I samarbete med Riksförbundet för sexuellt likaberättigande (RFSL) har sociala medier-jätten infört fler alternativ vid val av könsidentitet och pronomen på den svenskspråkiga versionen av Facebook.

Redan i februari 2014 införde Facebook fler möjliga könsidentiteter än man och kvinna och erbjöd användare med språkvalet ”U.S. English” att välja mellan över 50 olika.

►   LÄS MER: 50 möjligheter att ange sitt kön på Facebook

Nu blir det alltså möjligt även på svenska.

– Facebook är en viktig arena och många har, i alla fall delar av sin sociala samvaro där, och då är det viktigt att kunna bli respekterad för det man vill, säger Emelie Åse på RFSL till Metro.

Tillsammans med RFSL:s egna medlemmar och över 1 000 personer i transcommunityt har de skapat en lista över olika könsidentiteter och sätt att beskriva sin könsidentitet. Totalt blev det en lista med 70 olika alternativ som de presenterade för Facebook. Uppdateringen infördes på måndagen i samband med starten av Pridefestivlen i Stockholm och det är nu möjligt att välja mellan tio förinstallerade termer. 

Hittar man inget alternativ man anser passar bland de föreslagna finns möjligheten att själv skriva in hur man definierar sig. 

– För oss handlar det om att skapa flera alternativt och att de som vill visa och de som vill säga någonting då har möjlighet att säga någonting som är korrekt, så att man inte själv tvingas kryssa i någonting som i princip kränker en indirekt, säger Emelie Åse.

LÄS MER: Dela inte Facebooktävlingarna – de kan vara olagliga

Samtidigt som ändringarna införs har Facebook även gjort en uppdatering så att man helt fritt kan välja pronomen, vilket tidigare varit baserat på och låst till vilken könsidentitet man valt.

– Nu finns det fyra alternativ. Dels helt neutralt ett neutralt språk som inte innehåller könade pronomen och så finns det han, hon och hen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset