Linköpingsspelarna jublade efter segern i förra helgens toppmatch mot Rosengård. Blir det guldjubel i dag?
Linköpingsspelarna jublade efter segern i förra helgens toppmatch mot Rosengård. Blir det guldjubel i dag?

En seger och en hjälpande hand från Eskilstuna är det som behövs. I eftermiddag kan Linköping bli svensk mästare i fotboll.

Mycket talar för att guldstriden i damallsvenskan avgjordes förra helgen. Linköpings 1–0-seger mot tabelltvåan Rosengård gör att laget nu har fem poängs försprång med tre matcher kvar.

Mer konkret innebär det att om Linköping vinner borta mot Vittsjö i dag samtidigt som Rosengård tappar poäng hemma mot Eskilstuna, då är guldet klart redan i eftermiddag.

– Även om läget ser jättebra ut och det är skönt att kunna avgöra på egen hand är det absolut inte klart ännu. Vi har pratat väldigt mycket om att fortsätta vara ödmjuka och verkligen ta en match i taget, säger Pernille Harder, danskan som leder skytteligan, inför dagens matcher.

Linköping har ännu inte förlorat en enda match under säsongen, och Harder har med sina 18 mål varit starkt bidragande till framgångarna. Tränaren Martin Sjögren är full av beundran.

– Hon är så nära komplett man kan komma som spelare och den enda tillsammans med Marta (Rosengård-anfallaren) i serien som kan avgöra en match helt på egen hand, säger Martin Sjögren.

Linköping tog steget upp i damallsvenskan 2004 och har tagit ett SM-guld tidigare, 2009.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset