Kaplan kan om han söker om ersättning få 127 000 kronor i månaden i 12 månader.
Kaplan kan om han söker om ersättning få 127 000 kronor i månaden i 12 månader.

Mehmet Kaplans plånbok kommer inte att gapa tom trots att han lämnat sin ministerpost. Ansöker han om ersättning kan han få en fallskärm på drygt 1,5 miljoner kronor.

På en presskonferens tidigare i dag meddelande statsminister Stefan Löfven att bostadsministern Mehmet Kaplan avgår. Men trots avgången behöver den tidigare ministern inte oroa sig över sin inkomst.

► LÄS MER: Här är Kaplan-krisen i 6 punkter

Skulle Mehmet Kaplan ansöka om ersättning så har han rätt till avgånsersättning under ett år. Enligt Cecilia Bohlin sekreterare på Stadsrådsarvodesnämnden hade Mehmet Kaplan innan avgången ett arvode på 127 000 kronor i månaden. Skulle han ansöka om ersättning kan han därför få ut drygt 1,5 miljoner kronor.

– Men han måste ansöka om ersättning först och sen kommer vi att ta upp det i ett sammanträde, säger Cecilia Bohlin till Metro. 

► LÄS MER: Här äter Mehmet Kaplan middag med högerextrema Grå vargarna

Mehmet Kaplan erhåller även en inkomstgaranti sedan sin tid i riksddagen skriver   Aftonbladet. Den räknas dock av om han får avgångsersättning.

– Om han skulle få det så räknas det av krona för krona mot riksdagsarvodet och alla andra inkomster han har. Totalt sett kan man inte få mer än vad man haft som statsråd, säger Ove Nilsson, ordförande i Stadsrådsarvodesnämnden till Aftonbladet.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset