Järvafältet kan byggas om till en stor stadspark. 
Järvafältet kan byggas om till en stor stadspark. 

Så här kan Stockholm växa med hundratusentals nya bostäder. Jerker Söderlind, arkitekt och stadsforskare på KTH, vill förhandla Järva-fältet till Stockholms Central Park.

Det är Stockholms handelskammare som presenterar Jerker Söderlinds förslag, som bland annat förvandlar Järvafältet till en enorm stadspark med höghus på 10–15 våningar på båda sidorna. 

– Det skulle kunna bli en fantastisk stadspark. Större än både Central park på Manhattan och Hyde park i London, säger Jerker Söderlind.

Medan andra vill se minskad biltrafik i städerna anser Jerker Söderlind att man måste ge plats för en annan slags stadsplanering. Rejäla stadsgator ska skapa ett riktigt stadsliv.

– Sveavägen har 44 000 bilar och det är inget problem att hyra ut bostäder och kontor där. 

Förslaget innefattar också en exploatering av en tredjedel av Nationalstadsparken, som man enligt lag inte får bygga i. 

– Det blir ändå en jättegrön stad. Nationalstadsparken är större än Stockholms innerstad. Nationalparkslagen är jävla absurd, totalt hål i huvudet. Ungefär lika modern som skråväsendet som avskaffades på 1800-talet. Den bör rivas upp.

Nu hoppas Söderlind bara på att de som vill bo och jobba här ska visa sitt stöd. Han och Handelskammaren ser bostadsbristen som det största hotet mot Stockholms tillväxt. 

– Jag tror att våra politiker har svårt att hävda sig mot nejsägarmaffian. De är de som redan har en bostad som skiter i var de nya stockholmarna ska få plats någonstans. 

– Men vi riskerar att snart få se flyttströmmar härifrån på grund av att gröna talibaner styr stadsplaneringen. Då kommer Stockholm att bli Europas Skellefteå.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset