Tidigare har det varit olagligt att dansa i lokaler utan danstillstånd, nu ska det ändras.
Tidigare har det varit olagligt att dansa i lokaler utan danstillstånd, nu ska det ändras.

I nuläget finns en lag i Sverige som förbjuder människor från att dansa i lokaler som saknar danstillstånd. Vänsterpartiet har kommit med ett förslag på att lagen ska tas bort, och det ser ut att bli verklighet.

Alla vet inte om det, men på vissa av Sveriges restauranger och klubbar råder det dansförbud. Det handlar om att man inte fått ett beviljat danstillstånd, och om någon dansar kan det leda till att man får sitt serveringstillstånd indraget. Nu kan det förändras.

Den 14 april fattas det formella beslutet, men efter att förslaget från Vänsterpartiet fått enigt bifall i Justitieutskottet betyder det mer eller mindre att lagändringen redan är beviljad.

►LÄS MER: Bara tre partier vill att du ska få spontandansa på krogen

Varför det har tagit fram tills nu att få bort lagen är något som Rosanna Dinamarca, riksledamot för Vänsterpartiet, är osäker på. Första gången hon kom i kontakt med att lagen ens fanns var när hon för några år sedan skulle spela på en klubb. När ägaren sa tydligt till henne: ”Spela inget för dansant eftersom vi inte har något danstillstånd” blev hon förvånad.

– Jag tror inte att någon förstår lagen. Dessutom känns den inte så fräsch i en demokrati. Vem ska säga att någon inte får dansa om man är glad?, säger Rosanna.

Vad betyder det att lagen försvinner om folk inte ens vet om att den finns?

– Jag har mött flera personer som danstillståndet har blivit en rättssak över, men det hör till att man ska inte ha lagar som ingen ändå bryr sig om.

►LÄS MER: Restauranggäster dansade - krögare åtalas

Rosanna Dinamarca, riksledamot Vänsterpartiet.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset