För att få bukt med de stigande problemen med fetma i Sverige öppnar regeringen nu dörren för eventuellt hårdare regler för reklam för snabbmat.
För att få bukt med de stigande problemen med fetma i Sverige öppnar regeringen nu dörren för eventuellt hårdare regler för reklam för snabbmat.

Svenskarna väntas bli allt fetare under de kommande åren, enligt WHO:s prognos. Regeringen stänger inte dörren till skärpta regler för skräpmatsreklam.

Trots hälsotrenden räknar Världshälsoorganisationen inte med en tillbakagång i antalet överviktiga och feta svenskar fram till år 2030 – snarare tvärtom: Experterna gissar att så många som 56 procent av kvinnorna och 71 procent av männen kommer att vara överviktiga om 15 år.

Dessutom väntas 22 procent av kvinnorna och 26 procent av männen att vara så överviktiga att de räknas som feta.

– Det finns ingen magisk formel för att hantera den här epidemin, men regeringar måste göra mer för att hejda marknadsföring av ohälsosam mat, säger Laura Webber vid UK Health Forum, en av experterna bakom prognosen för 35 av världens länder, skriver TT.

Folkhälsominister Gabriel Wikström (S) säger att prognosen är oroväckande.

– Ökar övervikten och fetman innebär det såklart ett ökat lidande för enskilda ­individer, men också stora samhällskostnader. Jag har vid flera tillfällen tidigare pekat ut just övervikt och fetma tillsammans med det ökade stillasittandet som två stora utmaningar för folkhälsan, säger Gabriel Wikström.

Han lyfter fram en kommission för jämlik hälsa som regeringen ska tillsätta för att förbättra folkhälsan. Enligt ministern har regeringen inga planer på att sänka momsen på frukt och grönt eller att skärpa reglerna för marknadsföring av ohälsosam mat – men han avvisar inte tanken.

– Jag tycker att det är en intressant diskussion, och jag tycker inte att man ska stänga dörren till den diskussionen, säger han.

Fotnot: Överviktig och fet definieras av ett kroppsmasseindex (bmi) över 25 respektive 30.

LÄS MER: Larmet: Närmar oss enorm fetmakris i Europa

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset