En Wagyoko från Värmviks Säteri.
En Wagyoko från Värmviks Säteri.
Grand Hôtel

En bit Wagyokött från från Värmviks Säteri.

Wikimedia Commons

Högklassiga köttbitar upplagda på en restaurang i Japanska Kobe.

De är bortskämda, fettsprängda och svindyra. Nu kommer den första generationen svenska wagyokor.
– Det är dyrt, men prisvärt, säger Martin Berg, kökschef på Mathias Dahlgren.


Stjärnkrogen Mathias Dahlgren blir först med köttet, som brukar kallas för Kobebiff efter korasens japanska ursprung.

Det som har gett köttet status som världens bästa är insprängningen av fett, så kallad marmorering. En del av lockelsen är också legenderna om hur korna får lyssna på musik, dricka öl och få massage, även om detta mest är just en legend.

De svenska Wagyokalvarna har fötts av svenska surrogatkor på Värmvik Säteri utanför Västervik, men räknas som 100 procent fullblodswagyo – de första svenskfödda i sitt slag.

Kockarna jobbar som bäst med att ta fram en meny med superköttet och börja servera det nästa vecka.

– Det blir inget japanskt. I Matbaren kanske det blir någon burgare och i Matsalen kanske någon tartar, säger Martin Berg, vice VD och kökschef.

Vad kommer det att kosta?
– Det kanske kommer att kosta 300–400 kronor om vi gör en burgare. Det är inte för att vi ska tjäna pengar på det utan för att täcka kostnaderna. Jag tycker det är prisvärt.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset