Det kommer att bli lättare att byta namn och den som vill byta namn flera gånger ska kunna göra det.
Det kommer att bli lättare att byta namn och den som vill byta namn flera gånger ska kunna göra det.

Från och med den 1 juli 2017 kommer reglerna för personnamn att bli friare. Du kommer bland annat inte längre att få efternamn automatiskt vid födseln och du kommer att kunna ha dubbla efternamn. Skatteverket kommer också att få ensamt ansvar för personnamn.

Från och med den 1 juli 2017 kommer svenskar att friare kunna besluta om sina namn. Det skriver Skatteverket i ett pressmeddelande.

Bland annat kommer efternamn inte att ges automatiskt vid födseln eller i samband med adoption, och föräldrar måste anmäla för- och efternamn i samband med detta till Skatteverket.

► LÄS MER: Rekordmånga byter namn
 

Det kommer också från och med 1 juli att gå att ha dubbelt efternamn. Tidigare har så varit fallet att personer med dubbla efternamn fått ha det ena namnet som ett mellannamn.

Personer som vill ha vanliga efternamn som Nilsson, Andersson och Johansson kommer också att kunna ta dessa fritt oavsett om någon i deras släkt bär efternamnet. Det kommer också att bli lättare att byta namn och den som vill byta namn flera gånger ska kunna göra det.

Tidigare har så varit fallet att Patent- och registreringsverket och Skatteverket delar ansvaret för personnamn. Från och med den 1 juli kommer dock Skatteverket ensamt att ha det ansvaret.

► LÄS MER: Det här är Sveriges rikaste namn

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om namn