Åsa Larsson och Linnéa Jonjons har skrivit boken "Viralgranskarens handbok".
Åsa Larsson och Linnéa Jonjons har skrivit boken "Viralgranskarens handbok".

Det är lätt att bli lurad på nätet men det finns flera fallgropar som är lätta undvika om du känner till de rätta knepen. Nu släpps boken om hur du själv viralgranskar. "Boken visar när det är dags att se upp på nätet", säger Åsa Larsson, som skrivit boken tillsammans med Linnéa Jonjons.

Åsa Larsson och Linnéa Jonjons står bakom Viralgranskaren och började granska påståenden på nätet tillsammans 2014. På fyra år har de sett mönster i vilka det är som luras på nätet och hur fejknyheter, bluffar och rykten sprids. Nu har de samlat sina bästa tips och verktyg i en handbok för viralgranskning.

– Vi ser sex större grupper av folk som luras på nätet. Det handlar om allt från propaganda och bedragare till satiriker och vanligt folk. Genom att läsa boken kan man lära sig att känna igen varningssignalerna, säger Åsa Larsson.

LÄS MER: Viralgranskaren listar: 6 typer som luras på nätet

Enligt henne har det saknats en genomgång av hur falska nyheter och bluffar på nätet ser ut i Sverige. I boken visar Larsson och Jonjons upp ett stort antal av de fall som Viralgranskaren rapporterat om och det ger en överblick över den svenska fejkarenan de senaste åren.– Där det förekommer stora samhällsdiskussioner, där dyker det också upp bedragare, människor som vill sprida sitt budskap och folk som vill tjäna pengar på dina klick. Inte alla har ett ärligt uppsåt att delta i debatten utan vill något annat än själva sakfrågan. Med valet runt hörnet blir det ännu viktigare med källkritik, säger Åsa Larsson.

Boken ”Viralgranskarens handbok” släpps i början av mars, inför Källkritikens dag.

Källkritikens dag

När? 13 mars på Viralgranskarens 4-årsdag

Var? Internet, skolor och på Kulturhuset i Stockholm

Hur anmäler jag mig? Det är gratis att dyka upp på plats i Hörsalen. Programmet för allmänheten startar kl 18 med panelsamtal. För schema och andra detaljer, anmäl dig till evenemanget på Facebook! Vid frågor, kontakta [email protected].

 

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset