Christina Löwenström har sett till att mörka plåster kommer till den svenska marknaden.
Christina Löwenström har sett till att mörka plåster kommer till den svenska marknaden.

I somras rasade debatten om hudfärgade plåster och bristen på mörkare nyanser, nu kommer en helt ny serie med mörka plåster. Metro har pratat med Christina Löwenström, kvinnan bakom initiativet.

På den svenska marknaden har det enbart funnits hudfärgade plåster av nyansen beige, P3 Nyheter uppmärksammade detta i somras och en hätsk debatt bröt ut där efterfrågan av mörkare plåster både attackerades och hyllades. En av dem som följde debatten var Christina Löwenström:

– Jag är själv svart och har tre mörka barn, detta är en viktig fråga för mig. Detta handlar inte om plåster, det handlar om signalen, att man inkluderas och ses av samhället, säger Christina.

► LÄS MER: Rasism och köttätande går hand i hand

Christina bestämde sig för att göra något åt saken. Tillsammans med kollegan Camilla Hedberg fick hon kontakt med en amerikansk leverantör och sortimentet av mörka plåster tog form.

– Produkter skapas och anpassas efter en norm, och normen är en vit medelålders man. Jag vill se till att det finns ett plåster på marknaden för mörka, och det har jag lyckats med.

Reaktionerna kring plåsterfrågan har varit många. I somras gick Danmarks utrikesminister, Kristian Jensen, ut och sa att han var glad över att inte bo i Sverige utan i Danmark där man debatterade viktigare saker än nyansen på plåster. Han ångrade dock senare sitt uttalande och bad om ursäkt.

► LÄS MER: Dansk minister beklagar kommentar

Om en vecka lanseras de nya plåstren på en apotekskedja i Sverige, de kommer att finnas i tre olika mörka nyanser.

– Jag har fått mycket positiva reaktioner, många har inte tänkt på att detta behövdes innan. Sen finns det många som tycker att det är en ickefråga. Men svensk hudfärg är inte bara beige, utan många olika nyanser.

Christina är politiker för Moderaterna, hon är bland annat tredje ersättare i riksdagen och ledamot i stadsdelsnämnden Majorna-Linné, men hon betonar att initiativet med plåstren är en personlig fråga som är viktig för henne och hennes familj.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Hälsa