Hård konkurrens bland Internetleverantörerna.
Hård konkurrens bland Internetleverantörerna.

Alexander Kaiser har haft Sveriges snabbaste internetuppkoppling – 1200 megabit i sekunden via Com hem. Men ett bredbandskrig har startat och nu hävdar Bahnhof att de kan erbjuda en uppkoppling som är nästan tio gånger så snabb.

– Det låter ju helt sjukt. Jag trodde jag var internetkungen. Men det är ju kul för oss gamers att det är ett krig om vem som har snabbast internet, säger Alexander Kaiser.

Han är en inbiten gamer och spelar datorspel mellan 40 och 50 timmar i veckan. Hans lag i spelet Playerunknown’s battleground håller på att satsa för att bli ett professionellt esport-lag. Som hjälp på vägen dit har Alexander ett hemligt vapen – Sveriges snabbaste uppkoppling.

– Som gamer vill man inte ha någon downtime, man vill bara köra på. Jag blev utvald att vara testkund för det här. Jag vet inte riktigt hur det gick till. Jag vann på internetlotteriet tror jag. Men det kom en kille som hette Simon och installerade ”rymdskeppet” en dag i december, säger han.

LÄS MER: 4 av 5 svenska tvååringar använder internet

Men Alexanders dagar på tronen som ”internetkung” är räknade. Hans Com hem-uppkoppling har en uppmätt hastighet på 1 200 megabit per sekund. Men nu lanserar Bahnhof alltså ett bredband som ska klara 10 000 megabit per sekund. En lina som är nästan tio gånger snabbare än Alexanders (och drygt 178 000 gånger snabbare än ett 56k-modem som var det vanligaste alternativet på 1990-talet).

Dessa nivåer kan vara svåra att sätta i perspektiv. Men om du hade köpt alla filmer i ”Sagan om ringen”-trilogin och använt ett 56k-modem hade det uppskattningsvis tagit över 1000 timmar (drygt 41 dagar) att ladda ned de 12,4 gigabyten. Med Banhofs nya fibernätverk skulle samma nedladdning ta cirka tio sekunder.

LÄS MER: Kartan – det här är internet

Det ska tilläggas att dessa siffror än så länge mest är hypotetiska. Hårdvaran som krävs för att klara av dessa hastigheter kan vara väldigt kostsam och i dag går det inte att få så snabb uppkoppling trådlöst.

Alexander Kaiser säger att det dessutom är svårt att hitta internetkablar som klarar av mer än 1000 megabit per sekund.

Men Banhofs vd, Jon Karlung, säger att det absolut är möjligt att få dessa hastigheter redan i dag. Han menar också att den kommande wifi-standarden – 802ax – kommer göra det möjligt att få hastigheter upp till 10 000 megabit per sekund trådlöst.

– Om man bygger en motorväg kommer människor uppfinna något som kan köra på den. Hårdvaran finns redan, det finns nätverkskort som klarar av dessa hastigheter men de är lite ovanliga i dag. Men i takt med att datakrävande tjänster utvecklas så kommer behovet av en riktigt snabb uppkoppling bli allt större och den tekniska utvecklingen kommer följa efter, säger han.

Än så länge är Alexander Kaiser nöjd, men tycker att Com hem kan ta sig i kragen. Vilket är något som de siktar på att göra.

– Våra kunder eftersöker inte hastigheter på 10 gigabit per sekund (detsamma som 10 000 megabit, reds. anm.)  i dag. Våra kunder vill främst ha trådlöst internet i sina hem. Det är inte möjligt att få så snabb uppkoppling som är trådlöst i dag. Men i framtiden siktar vi på att kunna erbjuda minst samma hastigheter som Bahnhof gör, säger Joakim Ohrström, bredbandschef på Com hem.

 

Regeringens bredbandsmål:

Regeringen har satt upp ett mål för hur Sveriges befolknings upp koppling ska se ut i framtiden. Så här ser målen ut:

  • År 2020 bör 95 procent av alla hushåll och företag ha tillgång till bredband om minst 100 Mbit/s.
  • År 2023 bör hela Sverige ha tillgång till stabila mobila tjänster av god kvalitet.
  • År 2025 bör hela Sverige ha tillgång till snabbt bredband.

 

Källa: Regeringen.

 

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset