Den nya tekniken ger fordon automatiskt grönt ljus och är ett steg mot helt automatiserade bilar.
Den nya tekniken ger fordon automatiskt grönt ljus och är ett steg mot helt automatiserade bilar.

Universitetet i Newscastle genomför just nu tester på ny teknik som ska ge fordon grönt ljus i alla korsningar. Tekniken ses som ett första steg mot ett system av förarlösa bilar och används redan på gatorna i Newcastle.

Tekniken bygger på att fordonet utrustas med en apparat som känner av trafikljus på 100 meters håll. Apparaten skickar sedan en förfrågan om prioritering till trafikljuset som slår om till grönt när fordonet anländer. Dessutom kan apparaten berätta vilken hastighet föraren ska hålla för att kunna få grönt ljus om det är mycket trafik och på så vis få trafiken att flyta bättre, skriver The telegraph.

Systemet testas just nu av ambulanser i Newcastle där man kopplat upp 20 trafikljus till systemet.

– Det är fortfarande tidigt men vissa ambulansförare säger att det har skurit ner restiden med runt tio procent, säger Ray King som är chef över Urban traffic control centre på Newcastle university till The telegraph.

Att utrusta ambulanser med tekniken är dock bara första steget. Planen är att även utrusta lastbilar och taxibilar med systemet i en förhoppning att minska trängsel och utsläpp och få trafiken att flyta på bättre. På längre sikt är avsikten även att tekniken blir en del av ett system för helt förarlösa fordon.

– Det här är första steget mot helt förarlösa bilar. Om vi kan hantera trafiken bättre och få bilarna att prata med trafikljusen och varandra på vägarna så är det ett stort steg mot automation, säger Phil Blythe professor i transport på Newcastle university.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset