I dag släpper Metros Viralgranskaren ett skolmaterial tillsammans med Nätsmarta, ett projekt inom skolan i Sandviken. Det är lärarhandledning med lektioner för elever från 6 års ålder upp till 18 år.

– Vi ville bidra med nåt konkret för den lärare som hela tiden hör att det är så viktigt att eleverna får lära sig källkritik i skolan, men som kanske inte riktigt vet i vilken ände man ska börja, säger Viralgranskarens redaktör Åsa Larsson.

– Och för den lärare som är lite osäker på hur man egentligen gör när man viralgranskar så finns ett helt kapitel om det.

Viralgranskaren och Nätsmarta har gjort en film som baseras på en satirisk artikel i tidningen Svensk jakt. Filmen heter “Hajen som blev viral” och kan vara en start för samtal med också ganska unga elever om vikten av att vara källkritisk.

LADDA NER: Här hittar du skolmaterialet!

För de lite yngre barnen finns även en skolplansch som Viralgranskaren och Nätsmarta tagit fram ihop med Bamse.

– Bamse har ju redan gjort en utmärkt tidning om källkritik som släpptes i februari. Vi tyckte att den var utmärkt och det är jättekul att de velat vara med och skapa bilder som hjälper barn att greppa att man inte bara ska tro på allt man hittar på nätet, säger Åsa Larsson.

LÄS MER: Så här följer du Källkritikens dag med din skola

För Karin Lepistö och Madeleine Högman på Nätsmarta är det viktigt att lära barn tidigt om hur nätet fungerar.

– I stället för förbud är det bättre att lära eleverna ett ansvarsfullt förhållningssätt. Utan det blir det svårare för dem att ta kloka beslut, säger Karin Lepistö.

Nätsmarta fokuserar i lektioner mycket på samtal i klassrummet.

– Eleverna blir väldigt engagerade och det blir livliga diskussioner, säger Madeleine Högman.

Det är också elevernas egna erfarenheter på nätet som ska styra och viktigt att de själva får testa på att viralgranska. Anledningen är enligt Nätsmarta att eleverna då blir ”ägare” av kunskapen och kan tycka att det är roligt och visa kompisar till exempel.

För de äldre eleverna, 12–18 år, är lektionerna baserade på avsnitt av tv-serien Källkritik som Utbildningsradion och Viralgranskaren gjort tillsammans.

Utbildningsmaterialet är gratis och fritt att ladda ner.

Lilla Viralgranskaren

Du hittar allt material som Viralgranskaren gör för skolelever på Lillaviralgranskaren.se. Har du frågor om tips? Mejla till [email protected]!

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset