Två miljoner svenskar lyssnar på ljudböcker. Vi lyssnar i bilen. När vi motionerar. Jobbar.
Som häromdagen, när Sveriges flitigaste inläsare Katarina Ewerlöf, klev på bussen.
– Då insåg jag att busschauffören satt och lyssnade på en bok som jag hade läst in. Det kändes nästan kusligt att höra mig själv, skrattar hon.
Katarina Ewerlöf har läst in över 200 böcker, något som började som ett extraknäck samtidigt som hon jobbade som hemsamarit och sökte till Scenskolan.
– Den första boken jag läste in var en barnbok som handlade om en enhörning, men usch, den skulle jag aldrig våga lyssna på idag. Det låter nog inte särskilt bra, skrattar hon.
Hon har följt ljudbokens resa, från att ha varit något för en liten skara svenskar till att plötsligt nå en stor del av vår befolkning.
– Att lyssna på en ljudbok är ett helt nytt sätt att ta till sig litteratur och det fångar en ny publik, de som kanske inte hann eller orkade läsa böcker tidigare.

Själv lyssnar hon på ljudböcker i bilen på väg till lantstället i Blekinge. Favoritinläsaren är Krister Henriksson.
– Har man väl upptäckt hur härligt det är att lyssna på en ljudbok är det svårt att få nog. Vi lever i en så groteskt stressad värld och ljudböckerna hjälper oss att få en ficka i tiden. En ljudbok ger ro mellan alla intryck.
Lyssnare uppskattar Katarina Ewerlöfs mörka röst, som hon ofta får komplimanger för.
– Jag tycker att det är otroligt roligt att läsa in böcker. Vi skådespelare förmedlar ju ständigt text i vårt jobb. Om man står på en scen är uttrycken stora, man måste nå ut till sista raden - och att jobba med film är en teknisk apparat på andra sätt. Men att få sätta sig och läsa in en bok känns som någon slags urform av berättande, man är väl helt enkelt tillbaka vid lägerelden.

Men det är inte bara att gå in i studion och läsa in en text. Man måste ha förberett sig och rösten ska vara avslappnad, uppvärmd och jämn.
– Om jag har läst för länge märker jag att min röst blir djupare, då vet jag att det är dags att sluta. Läsaren ska inte märka skillnad på om jag läst in texten olika dagar. Dessutom måste jag vara totalt avslappnad när jag läser. Om man är stressad hackar man och tuggar om.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset