”Förbjud cirkusar med djur. Eller bojkotta dem som har med djur på sina tillställningar”, menar debattören.
”Förbjud cirkusar med djur. Eller bojkotta dem som har med djur på sina tillställningar”, menar debattören.

Dessa stackars hjälplösa djur på cirkusen har aldrig ett val, skriver Emma-Lou Pesonen.

Visst är det himla mysigt att gå på cirkus med sina barn? Eller?

Det kan inte vara så att det där cirkusbesöket kan liknas vid att främja djurplågeri? 

Under sommarhalvåret är det många cirkusar som besöker flera orter runt om i Sverige. Cirkusarna är på resande fot för att nå ut till en större publik och cirkusdjuren får utföra konster inför åskådarna. Men detta är problematiskt på flera sätt, anser jag. 

Dessa ständiga resor, som också sker under trånga omständigheter som faktiskt transporten innebär, kan orsaka stress för djuren. Dessutom är djurens utomhusvistelse begränsad, i stället får de tillbringa mycket tid på mindre inhägnade områden. Alla uppträdanden dessa djur utför, är inte heller naturliga i dess slag anser jag. I vissa fall kan djuren även skadas. 

►LÄS MER: Djur plågas till döds varje dag – säg nej till päls

Går du på cirkus godtar du med andra ord djurens stressande moment i konstväg som förekommer. 

Det här är djur som hålls i fångenskap, ”fast på ett bra sätt”, tror många av oss. Men matematiken går inte ihop. Djuren är antingen uppfödda eller tillfångatagna in i cirkusen. En annan tanke är att djur uppfödda inom cirkusen inte kan djungelns alla regler – och förmodligen aldrig skulle klara sig själva i naturen om de mot förmodan skulle släppas fria.

Vad är rätt och vad är fel här?  

Många av er har nog inte missat den virala spridningen som sker nu för tiden. Då tänker jag på bilder som via sociala medier får stor spridning. Foton på djur som far illa på cirkus. Läser man i kommentarsfälten till dessa bilder ser man ofta att föräldrar ifrågasätts. Varför betalar de för att ta med sina barn på cirkus? Det undrar jag också numera.

►LÄS MER: Veganen: Bojkotta de svenska mjölkbönderna

Jag var själv en av dem som gick på cirkus tidigare, bland annat med mitt äldsta barn. Då hade jag inte heller någon vidare kunskap i ämnet och det är något jag i dag skäms över. Samtidigt kan jag köpa att det är lätt att gå förbi, med tanke på att vi i alla år har blivit matade med cirkus som något familjärt, något trevligt, något bra.

Jag frågar dig som läsare: Skulle du vilja sitta inspärrad i en bur, där du släpps ut efter behov när det finns åskådare där för att se dig uppträda och göra konster? Skulle det vara önskvärt för dig att färdas timtal i trånga utrymmen? Fundera på det ett ögonblick.

Dessa stackars hjälplösa djur på cirkusen har aldrig ett val.

Så förbjud cirkusar med djur. Eller bojkotta dem som har med djur på sina tillställningar. 

Emma-Lou Pesonen

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset