Delfiner i karibien.
Delfiner i karibien.

Valar och delfiner som varit i fångenskap ska få en lugn plats att återvända till, menar personerna bakom förslaget, som kan bli verklighet inom en snar framtid.

Det finns planer på att införa en fristad för delfiner och valar som tidigare har varit tillfångatagna. En av platserna som undersöks ligger utanför Vancouver i Kanada.

I december hålls en konferens i San Francisco där ärendet kommer att diskuteras, skriver Djurens rätt.

– Det finns fristäder för elefanter, primater, tigrar, lejon och andra djur, men det finns inte en enda fristad för delfiner och valar, berättar Lori Marino som är verkställande direktör på Kimmela Center for Animal Advocacy.


LÄS MER: Hon ska föda med delfiner – trots varningar

Projektet är fortfarande i ett tidigt skede, men målsättningen är att djuren ska få ett område där de inte störs av människor och där de får möjlighet till umgänge och att röra sig helt fritt.

– Det här är ett mycket positivt steg. Djur behöver få utlopp för sina naturliga beteenden och ska inte placeras i varken burar eller parker för människans underhållnings skull. Blir detta verklighet kan det utgöra ett möjligt nytt hem för tidigare tillfångatagna djur som av någon anledning inte kan släppas ut i det vilda efter ett liv i fångenskap, säger Cecilia Mille, ansvarig för internationella frågor på Djurens Rätt.

LÄS MER: Video: Delfiner har kommit till Sverige

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Djur