Instagrammar du istället för att prata? Twittrar du istället för att uppleva saker? Nu lanserar Medborgarskolan ett koncept med mobilfria kurser, så kallad digital detox.

Kinga Lezanska Sjölin

Kursen i yoga är ett utmärkt tillfälle att ge sig själv ett andrum från uppkoppling. Kursdeltagaren Åsa Mullaert stänger av telefonen på väg in på passet. – Det för en bort från nuet när man sitter med sin telefon. Det handlar om respekt mot sig själv men också mot andra, säger hon.

– Det finns ett bra tillfälle att vara frånkopplade en stund och göra något annat. Skönt att inte alltid vara online, säger Karin Holm, marknads- och kommunikationsansvarig Medborgarskolan.

Digital detox är en märkning som Medborgarskolan sätter på kurser som de anser lämpar sig väl för att uppleva utan dator, telefon eller surfplatta. Det kan handla om silversmide, yoga eller flamenco. Men även språkkurser kan bli fria från det digitala.

– Gruppen kan påverka upplägg och val. Här kan gruppen bestämma om de ska ha kursen utan dator, telefon och internet, säger Holm. 

I redwoodskogen i Kalifornien har ett behandlingshem som erbjuder just digital detox får de som behöver hjälp att bryta sitt beteende vad gäller telefonen eller surfplattan. Den typen av kurs eller hjälp är dock inget som Medborgarskolan kan erbjuda.

– Nej, inte detox på det viset. Men vi har kurs i stresshantering och föreläsningar om hur man förbättrar du sin sömn. Det kan man ju koppla till det uppkopplade livet, säger Holm. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om detox