Finansbranschen har länge fått kritik för att deras rådgivning till kunder handlar mer om försäljning än rådgivning. Nu ska bankerna införa en licens för sina bolångivare, skriver Sveriges Radio. "Man kan inte fortsätta att arbeta med någon typ av jobb som kräver licens", säger Katarina Lidén, vd på Swedsec till SR.

Planen är att bolånerådgivare ska börja utbildas i augusti och ha körkortet för att ge råd i bolån i mars nästa år, skriver Sveriges Radio. Alla som jobbar på företag som är anslutna till branschens organ Swedsec ska omfattas av licensen. Det vill säga alla som arbetar inom bank, finans och försäkring.

– Både att kunden känner sig trygg och att jag som rådgivare känner mig trygg i att jag faktiskt vet vad jag pratar om, säger Anna Adler, rådgivare på Nordea till SR.

►LÄS MER: Stora prisskillnader på bolån

När man väl fått körkortet måste man sedan genomgå ett kunskapstest varje år för att uppdatera sina kunskaper. Dessutom ska man genomgå en lämplighetsprövning. Sköter man sig inte – riskerar man att få licensen indragen i tre år.

– Den gör att direkt olämpliga personer inte längre får jobba kvar i branschen, säger Katarina Lidén, vd på Swedsec.

► LÄS MER: Rekordfå unga har egen bostad

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Ekonomi