Javier Hernandez Mexiko och Ola Toivonens Sverige möts i en direkt avgörande match.
Javier Hernandez Mexiko och Ola Toivonens Sverige möts i en direkt avgörande match.

Sveriges slåss för sin överlevnad i VM mot Mexiko. Men en seger – och därmed avancemang till åttondelsfinal – är inte slutmålet för Blågult. ”Jag vill ännu längre”, säger Andreas Granqvist.

Två matcher mot Frankrike i kvalet, två direkt avgörande playoffmöten med Italien och en 95 minuter lång nervpers mot Tyskland i Sotji.

Nu väntar nästa, stora utmaning för Sverige.

Dagens drabbning mot Mexiko, den sista i VM:s gruppspel, är definitionen av en ödesmatch. Båda lagen kan vinna – och båda kan försvinna.

LÄS MER: Efter bråket: Nu stängs de tyska ledarna av

Sverige behöver sannolikt en seger för att nå åttondelsfinal.

”Stark tro att vinna”

– Förlusten mot Tyskland var så klart väldigt tung, men det stärker oss i gruppen att vi kan mäta oss mot ett sådant landslag. Nu är vi extra taggade att få med oss resultatet som krävs, säger lagkaptenen Andreas Granqvist på den sista presskonferensen inför matchen.

– Det var en match som stärkte självförtroendet, ingenting annat, och vi går in i matchen mot Mexiko med en stark tro att vi kan vinna matchen, säger förbundskapten Janne Andersson.

Sverige tränar på matcharenan Centralstadion i Jekaterinburg.

Men Sveriges ambitioner stannar inte vid en eventuell plats i slutspelet.

– ­Skulle vi ta oss vidare är jag inte nöjd, då vill jag ännu längre, säger Andreas Granqvist, vars framtid i landslaget efter VM är osäker.

– Det är mycket möjligt. Vi får se hur det känns efteråt. Vi har sagt att vi fokuserar på mästerskapet, och sen sätter vi oss ner och pratar, fortsätter ”Granen”, som efter mästerskapet ansluter till Helsingborgs IF i superettan.

Alla förutsättningar – så går Sverige vidare

Förutsättningarna inför Mexiko-Sverige är enkla, men ändå inte. Vid seger är Sverige garanterat vidare till åttondelsfinal, men så länge Tyskland besegrar Sydkorea räcker det varken med oavgjort eller förlust för Blågult.

LÄS MER: Marcus Leifby: Rytmen har rubbats – därför förstör VAR mer än det tillför

Men skulle tyskarna bara få med sig ett oavgjort resultat kan Sverige också ha råd att kryssa. Då måste man dock göra fler mål i sin oavgjorda match än vad Tyskland gör i sin. Vid tysk förlust räcker en svensk poäng till avancemang.

För Mexiko är det lite enklare. Laget är garanterat åttondelsfinal vid oavgjort eller seger. Men förlorar man mot Sverige, samtidigt som Tyskland vinner mot Sydkorea, kan det vara färdigspelat för mexikanerna.

Matchguide: Mexiko-Sverige

Plats: Centralstadion, Jekaterinburg.

Tv: SVT 1 och SVT Play, 16.00.

Domare: Néstor Pitana, Argentina.

Tidigare möten: 2-3-4 (vinst, oavgjord, förlust).

Mexiko

Förbundskapten: Juan Carlos Osorio.

Världsranking: 15.

Utropstecken: Mexikanernas snabbhet och kontringsspel har inte bara imponerat. Den har givet dem två segrar. Coolbet tror att anfallaren Javier ”Chicharito” Hernandez har störst chans av alla att göra mål i matchen (Chicharito gör mål, odds: 3.50).

Frågetecken: I slutskedet av matchen mot Sydkorea visade Mexiko prov på bristande koncentration. Det kostade nästan ett mål i baken, när veteranen Marquez stod för en dålig hemmåtpassning. Mot Sverige lär de behöva skärpan varje matchsekvens.

Håll koll på: Det har (med all rätt) pratats mycket om Mexikos anfallare. Men frågan är om inte Hector Herrera på det centrala mittfältet har varit allra bäst i laget. Han vinner boll, ger laget energi och slår de avgörande passningarna.

Preliminär startelva: (4-3-3)

Ochoa – Alvarez, Salcedo, Moreno, Gallardo – Layún, Herrera, Guardado – Vela, Hernandez, Lozano.

Sverige

Förbundskapten: Janne Andersson.

Världsranking: 24.

Utropstecken: Efter att besvikelsen lagt sig efter Tysklands sena segermål i lördags har vi sett en beslutsam svensk trupp på träningsplanen och i intervjuer. Kommer laget upp i samma nivå som mot Tyskland finns en bra chans till seger.

Frågetecken: Emil Forsberg har sprungit mycket och varit behjälplig i defensiven, men inte hittat den offensiva spets som han hade under VM-kvalet. Lossnar det nu, när det verkligen gäller? Coolbets odds på att Forsberg gör en assist är 5.50.

Håll koll på: Han missade premiärmatchen mot Sydkorea, men mot Tyskland var Victor Nilsson Lindelöf tillbaka – med besked. Precisa uppspel, säkert positionsspel och en brinnande kämpaglöd. Det behövs i dag också.

Preliminär startelva Sverige: (4-4-2)

Olsen – Lustig, Granqvist, Nilsson Lindelöf, Augustinsson – Claesson, Larsson, Ekdal, Forsberg – Toivonen, Berg

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset