Sommar- och vintertidens vara eller icke vara är nu uppe på EU-nivå. På torsdag kommer EU-parlamentet rösta om huruvida en utredning i frågan ska påbörjas eller inte.

Frågan om ett eventuellt avskaffande av sommar- och vintertid har lyfts i Sveriges riksdag flera gånger, men har fått avslag varje gång. Men nu börjar det hända saker, på högre nivå.

Efter påtryckningar från vissa medlemsländer, däribland Finland, Polen och de baltiska staterna, kommer frågan nu att lyftas i EU-parlamentet, skriver Dagens Nyheter.

På torsdag möts EU-parlamentets ledamöter i Strasbourg för att rösta om huruvida EU-kommissionen ska utreda frågan eller inte. Först därefter kan ett förslag om att avskaffa en av tiderna läggas fram.

LÄS MER: Här är allt du behöver veta om sommartid

I Sverige är det framförallt Centerpartiet och Kristdemokraterna som har yttrat sig positivt om ett avskaffande nuvarande tidssystem.

– Det här var ju en diskussion på vår stämma i höstas och det finns forskning på detta som innebär att det leder till ökad ohälsa och ökad stress helt enkelt, sade C-ledaren Annie Lööf till TT i förra veckan.

Sedan 2001 regleras tidsomställningen inom EU så att alla länder ställer om samtidigt. Det vill säga sista söndagen i mars för sommartid respektive sista söndagen i oktober för vintertid.

I Sverige infördes sommartid 1980, varför vintertid av många ses som ”normaltid”. Samtidigt visar forskning att sommartid året runt skulle gynna hälsan i Europa, eftersom fler soltimmar enligt forskningen ska vara nyttigt.

LÄS MER: Regeringen om sommartiden: Kan slopas

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset