Enligt Kriminalvården har internerna som deltagit i projektet skött sig väl under provtiden. 
Enligt Kriminalvården har internerna som deltagit i projektet skött sig väl under provtiden. 

Nu ska internerna på tio öppna anstalter få tillgång till internet. Eftersom fångarna kan vara dömda för både barnporrbrott och internetbedrägerier väljer Kriminalvården ut sajter att surfa på.

Försöksverksamheten vid sex öppna anstalter har fungerat så väl att Kriminalvården nu kommer att utöka och ge fler fångar möjligheten att surfa på utvalda delar av internet.  

– Det finns mycket på nätet som vi vill att de ska kunna ta del av, säger Fredrik Wilhelmsson, gruppchef för Kriminalvårdens systemförvaltning.

Kriminalvården konstaterar att de drygt 1 500 internerna som deltagit i projektet skött sig väl under provtiden. Inledningsvis upplevde en del lärare på anstalterna att tillgången till internet i någon mån störde undervisningen, men detta försvann efter ett tag. 

– Vi har en ”white list” med sidor som vi valt ut och som vi anser att internerna kan ha nytta av. Allting sker i en mycket kontrollerad miljö, de kan exempelvis inte kommunicera med någon, planera brott eller titta på sexsidor, säger Wilhelmsson. 

Det är enbart de interner som deltar i undervisning som får möjligheten att surfa. 

– De kan ta del av den begränsade tillgången till nätet från klockan 08 till inlåsning på kvällen och läsa så mycket de orkar. Hemsidorna som vi valt ut är bra för dem och sådant som vi vill att de ska titta på. Det rör sig bland annat om kunskapssidor, nyhetssidor på många språk och olika myndigheter, säger Wilhelmsson.

Men inga kontaktsidor för internerna som vill skaffa sig en ny partner?

– Jag kan dela den tanken, men problemet är att vi inte vill att internerna ska kunna kommunicera med andra kriminella. Risken finns att deras polare sätter upp falska profiler och kontakter dem i formen av en snygg tjej. Så nej, de får fortsätta köra med penna och papper, säger Wilhelmsson.

Kan vara dömda för brott på internet

Säkerhetskrav  Då det i praktiken kan innebära att fångar dömda för både barnporrbrott och internetbedrägerier kan komma att få tillgång till nätet är säkerheten rigorös.

Begränsad surf  Kriminalvården har i förväg godkänt de hemsidor som fångarna har tillgång till. Övriga nätet är åtkomstskyddat. Hemsidorna har begränsats så att fångarna inte kan kommunicera med omvärlden och Kriminalvården loggar all aktivitet. 

Otillåtna sökvägar  Under projektet har 140 kontroller gjorts. Vid några tillfällen har fångarna försökt komma fram till en extern länk eller testat någon sökväg till otillåtna hemsidor. Detta har dock skett i en mycket liten omfattning. 

Spara textdokument  Datorerna som används är så kallade ”tunna terminaler” som går mot en databas där inget kan sparas. Fångarna kan dock spara textdokument i personliga mappar som kontrolleras av Kriminalvården. 

Källa: Kriminalvården

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset