I samband med flyktingkatastrofen sprids stora mängder rasistiskt och främlingsfientligt hat på nätet. Nu ska Facebook arbeta för att tysta hatet, efter påtryckningar från Tyskland.

Tysklands regering och landets justitieminister Heiko Maas har varit kritiska mot Facebook på grund av den stora mängd näthat som sprids där. Han har bland annat sagt att Facebook snabbare tar bort bilder med sexuellt innehåll än rasistiska budskap.

Nu har Facebook tagit till sig av kritiken och kommer att samarbete med den tyska regeringen för att snabbare ta bort främlingsfientliga och rasistiska kommentarer.

– Syftet är att bättre identifiera innehåll som bryter mot lagen och ta bort det snabbare från nätet, säger Heiko Maas till Wall Street Journal.

►LÄS MER: Asylsökande flyktingar ger näthatet ett ansikte

Tyskland är det land som lovat att ta emot flest flyktingar i Europa, ett val som många invånare också protesterar mot. I svallvågorna av detta har det skrivits stora mängder rasistiska och främlingsfientliga kommentarer på bland annat Facebook.

Enligt Wall Street Journal ska nu en särskild grupp ha skapas där tyska bredbandsoperatörer, justitiedepartementet, Facebook och andra sociala nätverk kommer att samverka för att upptäcka och rensa bort det näthat som bryter mot lagen. Dessutom har Facebook lovat att de ska bidra ekonomiskt till organisationer som spårar denna typ av kommentarer.

Däremot har Facebook inte för avsikt att ändra sin policy kring vilket material som bedöms vara stötande.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset