Petra Mede, Anna Blomberg och Susanne Thorson har huvudrollerna i SVT:s nya ”Högklackat”. Serien är den senaste  i raden av SVT-satsningar för att få in mer kvinnor i rutan.
Petra Mede, Anna Blomberg och Susanne Thorson har huvudrollerna i SVT:s nya ”Högklackat”. Serien är den senaste  i raden av SVT-satsningar för att få in mer kvinnor i rutan.

Det är tydligt att det ska vara en kvinnlig komiker i år. Petra Mede, Anna Blomberg och Susanne Thorson har huvudrollerna i nya komediserien ”Högklackat”. SVT satsar hårt på att få balans mellan könen.

Korta sketcher om kvinnor i besvärliga vardagssituationer. Det är vad vi kommer att få se i SVT:s nya komediserie ”Högklackat”. 
– Till viss del driver vi med bilden som förväntas av en kvinna i karriären. Det roliga med de kvinnor vi gestaltar är att nästan alla har hög status och därför blir fallet högre, säger Petra Mede.

Att det är en serie med bara kvinnor i huvudrollen hör till ovanligheterna.
– I humorvärlden har kvinnan ganska låg status. Det är väldigt mansdominerat. Även i humorsketcher har kvinnor en liten roll. Här är det kul att vi får se situationer gestaltas av kvinnor för en gångs skull, säger Petra Mede.

Och det är ingen tillfällighet att programmet kommer att sändas på SVT. Kanalen har den senare tiden satsat hårt på att få mer balans mellan könen i rutan.
– Det har varit mycket diskussioner om att helgutbudet var mansdominerat och detta har vi jobbat med. Vi har en uttalad ambition om att ha en bättre mix, säger SVT:s programbeställare Martin Österdal.

Några exempel på program där kvinnor lyfts fram i SVT den senaste tiden är de tre kvinnliga programledarna, Helena Bergström, Gina Dirawi och Sarah Dawn Finer, i Melodifestivalen, ”Coacherna” med Lena Endre, Vanna Rosenberg och Cecilia Frode i huvudrollerna och ”Minuten” där Malin Olsson ersatt Peter Settman som programledare. Och så ”Högklackat” förstås. 
– Men jag längtar till den dagen då det inte ska vara i fokus att kvinnor är i huvudrollen. Det blir det aldrig då det är killar. Vi uppmärksammas så här för att vi är i en mansdominerad värld, säger Anna Blomberg.

”Högklackat” har premiär i SVT1 på Långfredagen klockan 21.00.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset