Daniel Norberg och Jon Henrik Fjällgren.
Daniel Norberg och Jon Henrik Fjällgren.

För trettonde säsongen i rad ska ”Let’s dance” avgöras. Artisten Jon Henrik Fjällgren och komikern Daniel Norberg är de som gör upp om glasskon. Metro passade på att kolla läget med finalisterna innan de snörar på sig dansskorna för sista gången i tävlingen.

Jon Henrik Fjällgren, 31, artist

Hur känns det inför finalen?

– Det känns bra, det gör det. Det är lite pirrigt. Eller, jäkligt pirrigt. Jag brukar inte vara så nervös, men nu är jag det.

Du har tävlat i musik förut, hur har det varit att tävla i dans?

– Det är en helt annan sak. Musik är något jag känner mig mycket säkrare på, jämfört med dansen. Dansen är ganska styrd av steg som man måste komma ihåg och sedan också sätta in en känsla i det och leverera det framför människor som ska tycka att det är bra.

Vad har varit den största utmaningen?

– Det är allting som har varit runt omkring ”Let’s dance”. Alla inspelningar, synkar och sådant. Och hungern har man fått gå förbi ganska många gånger på grund av tidsbrist. Det är det som har varit mest utmanande, tycker jag. Man hade önskat att man fick dansa mycket mer än vad man gör.

Du pratade nyligen i programmet om psykisk ohälsa, hur var det?

– Jag tycker att det är viktigt, det är en del av mig och en del av många andra människor. Jag tycker att det ska lyftas fram i ljuset. Och de som skapar psykisk ohälsa och är mobbare och utsätter människor för illa behandling, det är de som jag tycker ska komma fram i ljuset och jag tycker att det är viktigt att prata om. Responsen var enorm, det var många som hörde av sig och många som vill att jag ska komma och prata i skolor. Det gör en peppad att fortsätta på samma väg.

LÄS MER: ”Metro tar pulsen på årets ”Let’s dance”-deltagare”

Vilka är Daniels styrkor och svagheter?

– Hans styrkor, jämfört med mig, är hans minne. Och han har ett sådant flow i kroppen och kan böja sig åt alla håll. Och han är väldigt rolig att titta på när han dansar, han får lätt folket med sig. Jag känner Daniel för lite för att säga någon svaghet … det skulle kanske vara att även fast han är så pass duktig så har jag hört att han är lite osäker ibland.

Vem såg du som den största konkurrenten i början?

– Gustaf. Han hade typ allt, tyckte jag.

Såg du en finalplats framför dig?

– Nej. Nej, nej, nej. Jag såg tredje programmet kanske.

När kände du att det här kanske kommer att gå vägen?

– Jag har inte känt det än.

Helt ärligt nu, vad säger magkänslan – vinner du eller Daniel?

– Jag vet inte. Jag kan inte svara på det. Kanske är det på grund av hungern!

Daniel Norberg, 28, komiker

Hur känns det inför finalen?

– Man marineras nu. Det är som att man har legat och marinerat hela säsongen och nu ska man på grillen och bara fräsa på det sista, sedan är det bara att äta upp allt. Så känns det just nu. Jag får inte in något mer nu. Huvudet är fullt. Sätter man in något mer nu så faller något ut.

Vad har varit den tuffaste utmaningen med den här tävlingen?

– Jag är inte van vid att öva på saker och ting. Det låter kanske lite konstigt, men jag gillar inte att öva. Om man pluggar är det en annan sak, men i det här fallet, gör jag ett steg tre gånger så tänker jag att jag kan det och vill köra på nästa steg, men då måste man göra steget femhundra gånger för att det ska sitta. Det har varit väldigt utmanande. Och att man gör något som man aldrig är trygg med varje dag i tre och en halv månad. Det är väldigt märkligt. Och så blir man bedömd. Det har varit jättespännande, men också utmanande.

Såg du en finalplats framför dig?

– Nej, jag tänkte att jag skulle falla av i mitten någonstans.

Varför tror du att du står i final?

– Jag vet inte, jag tror att jag bjuder på något lite annorlunda, att det finns mycket humor och värme och spontanitet. Jag dansar inte alltid rätt, jag kan få feeling och bara börja klappa och hitta på något nytt i livesändning.

Vilka är Jon Henriks styrkor och svagheter?

– Han har hur många styrkor som helst, jag skulle inte vilja möta honom i en mörk gränd när han är förbannad. Han håller ju på med kampsport och sånt! Nej, men han är väldigt bred som dansare och en supervärdig vinnare. Det skulle inte kännas jobbigt för en sekund att förlora mot honom. Vi är väldigt olika, vi är bra på olika saker. Han hämtar mycket inspiration från sig själv och kanske lite mörkare ämnen, och jag skapar lite mer karaktärer och bygger lite mer på glädje och humör, så det beror på vad man som tittare vill ha.

LÄS MER: ”De vann Guldtuben 2018”

Vem såg du som din största konkurrent från början?

– Det har egentligen varit Jon Henrik hela tiden, men många har varit väldigt duktiga. Gustaf och Nikki trodde jag skulle gå långt. Många hade potential att gå hela vägen.

Om du vinner, hur kommer du att fira vinsten?

– Då firar jag med ett glas vatten och en taxi hem till sängen och sover i fjorton veckor. Så känns det just nu. Nej, men då ska vi väl fira rejält med efterfest!

Helt ärligt nu, vad säger magkänslan – vinner du eller Jon Henrik?

– Den är olika, det är upp och ner. Ibland känner jag att vi tar det här, ibland känner jag att vi absolut inte gör det.

”Let’s dance”-finalen sänds i TV4 den 1 juni klockan 20:00.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om lets dance TV4