Från låten ”Se på mig” 1995 till filmen ”Sektor 236” 2009.
Från låten ”Se på mig” 1995 till filmen ”Sektor 236” 2009.
Lotta Imberg

Jan Johansen, känd från Melodifestivalen 1995 med låten ”Se på mig”, filmdebuterar i den kommande skräckfilmen ”Sektor 236”.

Jan Johansen tackade nej till dansen och valde att ställa upp i tv-serien ”Du är vad du äter” i stället för ”Let’s dance”. Efter att sångaren hade sett över kostvanor, börjat träna och blivit en decimeter smalare om midjan blev han belönad med en filmroll.

Skådespelardebuten sker i skräckfilmen ”Sektor 236”, som får premiär i höst. Det är en lågbudgetrulle som produceras av Svenskamerikanska Stuntgruppen i samarbete med Teaterverkstaden.
Du är mest känd för ”Se på mig”, som vann Melodifestivalen 1995. Och snart ska man göra det på film också – se på dig.
– Ja, just det, haha. Det var min personlige tränare Anders Hellquist som pratade mycket om ett projekt som hans bror Björn höll på med. Och sedan fick jag plötsligt en förfrågan. Det var skitroligt att åka ut i skogen och filma några helger. I stället för golf kan man säga, komma ut och få lite frisk luft.

Vad spelar du för en figur?
– En agent. Några ungdomar är ute och hajkar och så råkar de ut för ett fenomen, något från en annan dimension, och så dör de en efter en. Det är då jag dyker upp tillsammans med soldater och någon från regeringen.

I tonåren höll du på att komma med i ungdoms-klassikern ”G – som i gemenskap” med hårdrocksbandet Night Exodus.
– Ja, jag var polare med Nichlas Wahlgren (aktuell i ”Let’s dance”, reds anm). Vi hade gjort en låt, ”Sweaty baby” – min svettiga älskling – som han tyckte var så jävla bra och han hörde sig för om det fanns chans för oss att vara med. Så blev det inte, men när han och Ulrika Örn vaknar upp i en säng i filmen så börjar de faktiskt sjunga ”Sweaty baby”.

Men nu får du din revansch?
– Det vet jag inte, men låten jag gjorde till filmen blev bra i alla fall. Jag har skrivit ledmotivet, ”Strange dimensions”, tillsammans med en amerikan som heter John Cloud.

Du är känd som en schlagerkille. Du träffade ju till och med din fru på Anna Books bröllop.
– Ja, men det är inte så att jag sitter hemma och lyssnar på schlager i paljettkläder och så där. Jag har varit mer inne på hårdrock och pop, men är ganska bred i min musiksmak.

Vad är det för musik som gäller nu då?
– Just nu sitter jag och skriver musik till mig själv, för andra och för papperskorgen. Jag försöker hålla mig till Lugna Favoriter, Rix FM och P 4, så det kan i stort sett bli vad som helst. Och i februari ska jag medverka i Svenska Hits krogshow ”After beach” i Trollhättan.

Erkänn att det är för att komma nära ”Trollywood”!
– Haha. Precis!

Jan Johansens dröm: Ozzy

Efter att  filmdebuten är avklarad drömmer Jan Johansen om att gestalta Ozzy Osbourne.
Han gjorde ett rosat framträdande på Sweden Rock Festival för några år sedan med sitt hårdrocksprojekt Ignition. Nu vill han spela hårdrock igen.
– Jag kommer alltid att vara en hårdrockare någonstans.  Jag skulle vilja ha ett Black Sabbath-coverband och spela med lite då och då, bara för att det är kul.
Ska du vara Ozzy då?
– Jag ska sjunga i alla fall, men om vi ska klä ut oss vet jag inte. Det är skön musik, sköna låtar. Jag hade tänkt att vi skulle heta The Princes of F…… Darkness.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset