Föräldrar till nyfödda i Skåne ska tillfrågas om de vill låta sina barn testas för diabetesrisk.
Föräldrar till nyfödda i Skåne ska tillfrågas om de vill låta sina barn testas för diabetesrisk.

Alla barn som föds i Skåne kan få ingå i ett försök som ska upptäcka och hindra diabetes tidigt. De som har ökad risk för sjukdomen ska få insulin, så att deras immunförsvar lär sig att inte reagera mot det.

Under tre år framåt kommer alla blivande föräldrar i Skåne att tillfrågas om de vill låta sina barn delta i projektet, rapporterar Sveriges Radios Eko-redaktion.

Barnens blodprov kommer att analyseras, med målet att hitta 400 som har förhöjd risk med minst 30 procent för att utveckla diabetes 1.
Sedan kommer åtgärder för att förebygga sjukdomen.

Barnen får insulin

– Tanken är att vi genom att ge insulin till de här barnen, via munnen, lär deras immunförsvar att inte reagera mot insulin. Och då skulle man kunna förhindra eller försena att man insjuknar i diabetes så småningom, säger Markus Lundgren, en av läkarna vid Skånes universitetssjukhus som ingår i projektet.

Han konstaterar att diabetes typ 1 en av de vanligaste kroniska sjukdomarna, extremt allvarlig för dem som drabbas.

– Man får ett liv som på många sätt präglas av sjukdomen.

Helt säkra på att metoden med insulin till riskgruppen ger effekt är läkarna inte.

– Nej, då hade vi inte behövt göra studien. Men vi har tidigare resultat som visar på att det här är en potentiell framgångssaga som skulle kunna fungera, säger Markus Lundgren till Ekot.

LÄS MER: Diabetes i tidig ålder förkortar livet

Diabetes typ 1 och 2

En halv miljon svenskar har diabetes. Av dem har 85-90 procent typ 2-diabetes.

Typ 1- och typ 2-diabetes är två helt olika sjukdomar. Vid typ 1-diabetes slutar kroppen att bilda insulin. Insulin kan bara ges i injektioner, så en person med typ 1-diabetes måste tillföra insulin från dag ett i sin sjukdom.

Vid typ 2-diabetes bildar kroppen fortfarande insulin men det kan finnas ett insulinmotstånd som gör att insulinmängden inte räcker till.

Vid typ 1-diabetes angriper och förstör kroppens immunsystem de insulinproducerande cellerna i bukspottskörteln, vilket på sikt leder till total insulinbrist. Varför vet man inte.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om sjukdom diabetes