Snart ska alla resenärer i landet få rätt till ersättning vid trafikförseningar. En ny lag som ska gälla från nästa år ska tvinga alla trafikbolag att betala ut ersättningen, oavsett vad som ligger bakom förseningen.

Fredrik Sandberg/TT

Från och med nästa år ska resenärer få bättre ersättning vid trafikförseningar.

Den nya lagen är tänkt att börja gälla från och med april 2016, rapporterar Ekot i Sveriges radio. Alla resenärer ska kunna få ersättning vid trafikförseningar som är minst 20 minuter långa, oavsett vad som ligger bakom förseningen. 

Lagen ska gälla alla trafikbolag och alla trafikformer – lokala och regionala resor med buss, tåg, tunnelbana och spårvagn. 

– Det kommer att bli tryggare för resenären, säger justitieminister Morgan Johansson (S) till Ekot. 

I dag bestämmer trafikbolagen själva vilken restidsgaranti som de vill erbjuda sina kunder. Men i om med den nya lagen kommer samma regler att gälla för alla. Vid en försening på minst 20 minuter ska resenärerna kunna ta taxi eller egen bil. Sedan ska de kunna ersättning för den resan eller få tillbaka delar av biljettpriset.

LÄS MER: Hotfull man kastade ner Zaccarias rullstol på spåret

Enligt SR ska en försening på 20 minuter ge rätt till halva biljettpriset tillbaka, 40 minuter 75 procent av priset och vid en timmes försening ska resenären få tillbaka hela beloppet. 

Rsenärerna ska också kunna kräva tillbaka delar av priset för ett årskort om trafiken ändrats väsentligt sedan man köpte kortet. Dessutom kommer lagen att tvinga trafikbolagen att ge bättre information i samband med förseningar och störningar i trafiken. 

Morgan Johansson hoppas att lagen ska innebära att bolagen blir bättre på att hålla tiderna. 

– Om bolagen inte följer reglerna om bättre information då får konsumentverket möjlighet att besluta om vite, så att det blir en kännbar påföljd för bolagen, säger Morgan Johansson till Ekot.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset