Wikström tycker att vi allt för ofta får förlita oss på studier gjorde av kvällstidningar.
Wikström tycker att vi allt för ofta får förlita oss på studier gjorde av kvällstidningar.

Under torsdagen beslutade regeringen att Folkhälsomyndigheten ska få i uppdrag att genomföra en stor undersökning om svenskarnas sexliv. Det är för första gången på 20 år en sådan studie genomförs.

Under torsdagen fattade regeringen beslut om att Folkhälsomyndigheten ska få uppdrag att genomföra en stor befolkningsstudie om sex. Det innebär att det blir den första nationella studien om människors sexvanor på 20 år.

► LÄS MER: Ny undersökning: Så gamla var svenskarna när de hade sex första gången
 

DN debatt skriver folkhälsominister Gabriel Wikström att sex för ofta diskuteras som i formen av specifika problem, som könssjukdomar och oönskade graviditeter. Han skriver också att vi varje dag hör berättelser om hur kvinnor och män inte jämlika och hur människor diskrimineras och utsätts för övergrepp. För att gå till botten med de problemen vill nu regeringen få en bättre förståelse av hur svenskar har sex och ser på sitt eget sexliv. 

► LÄS MER: Varning: Låtsas ringa från SCB – ställer intima frågor om sex
 

"Regeringen har tagit flera initiativ på det sexualpolitiska området, alltifrån fria preventivmedel under 21 års ålder till mer resurser till landets ungdomsmottagningar. Sexualpolitiken får dock inte bara handla om specifika insatser mot specifika problem. Den måste också handla om det hälsofrämjande; om det som är lustfyllt med sex.", skriver Wikström.

Målet med befolkningsstudien kommer att vara att ge regeringen bättre förutsättningar för ett folkhälsoarbete, och ge fördjupade kunskaper om vilka områden och vilka grupper vars sexualitet eller sexuella hälsa visar på särskilt utsatthet. Detta ska i sin tur kunna leda till att regeringen kan säkerställa att alla människor ska kunna ha förutsättningar för god hälsa på lika villkor.

Resultatet av studien ska redovisas senast den 31 maj 2018.

► LÄS MER: Undersökning: Så ofta har svenskar sex

 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset